Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Opinie
Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem is breder. Ook bij andere christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.
Ineke Evink • medewerker bij vakorganisatie CGMV
donderdag 28 maart 2024 om 10:29 aangepast 15:23
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar. beeld Getty Images

Werken bij een christelijke organisatie kan een bewuste keuze zijn, een ideaal zelfs. Het geeft het gevoel bezig te zijn in Gods koninkrijk, en je zet je talenten bewust in voor een doel dat direct te maken heeft met je geloof. 

Het kan heel goed uitpakken als je er bewust voor gekozen hebt bij een christelijke organisatie te werken. Het kan diepgang geven aan je werk, aan je geloof wellicht. Je deelt met collega’s meer dan alleen de bedrijfsdoelen en het kan vertrouwd aanvoelen om met gelijkgestemden te werken. 

Maar soms valt de werkelijkheid tegen. De christelijke organisaties houden zich meestal wel aan de regels die vastliggen, maar de juridisch adviseurs van CGMV horen van werknemers die teleurgesteld zijn in de manier waarop ze word..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'

Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? 'Bijbels principe én financieel verstandig'

Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, helpen. Acht ND-lezers vertellen wat ze daarvan vinden.

De huidige publieke omroep is nog gebaseerd op de vroegere verzuiling. Nu de samenleving een stuk complexer is, werken oude afspraken niet meer.

Voor de publieke omroep is slopen en vanaf de grond opbouwen de beste oplossing

De NPO ligt onder vuur en heeft moeite om een overtuigend verhaal te brengen. Denk daarom niet meer vanuit de oude zuilen, maar vanuit het belang van het publiek, betoogt oud-omroepman Hans Laroes.

De Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs 2012.

Hoe kan een mens als Daniel Dennett volhouden dat God niet bestaat? Door geloof in de wetenschap

Deze maand overleed de bekende atheïst Daniel Dennett. Als je zoals hij een boek schrijft om aan te tonen dat God niet bestaat, doe je jezelf en de wereld geweld aan, meent Joop Seldenthuis.

Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.