Ellen Bollansée met enkele jonge BMX’ers en hun vaste trainer Jurgen.© kma

Oud-BMX-kampioen Ellen Bollansée hoofdcoach in club waar ze haar eigen successen vierde

Massenhoven -

De BMX’ers van De Molensprinters uit Massenhoven hebben de kans training te krijgen van een voormalige vicewereldkampioen. Niemand minder dan Ellen Bollansée (44) komt maandelijks een sessie geven en zal ook mee de vaste trainers aansturen. “Mijn eigen kinderen rijden geen BMX, maar het zit in mijn bloed.”

Kristin Matthyssen

Ellen Bollansée (44) woont nu in Grobbendonk, maar groeide op in Pulderbos. Bij de jeugd won ze alles wat er te winnen viel qua BMX-titels. Ze maakte de club De Molensprinters waar vader Marcel jarenlang voorzitter en drijvende kracht achter was, mee groot. De Molensprinters werd in 1997 opgericht door Ellens broer Peter en Ronny Eelen. Die laatste had vroeger een bakkerij in Pulderbos. Nu is haar broer Peter voorzitter. Toen ze de vraag kreeg vanuit de club om hoofdcoach te worden, moest ze nadenken.

“Eigenlijk heb ik geen tijd. Ik werk sinds twee jaar voor Vokan regio Lier als leerlingenondersteuner en BMX Events. Daarnaast heb ik drie sportieve kinderen Maris (15), Lisse (13) en Rik (10), die ook van en naar hun trainingen moeten worden gebracht. Ze doen geen BMX maar tennis en voetbal”, vertelt Ellen.

“Ik heb het dus druk zoals de meeste ouders, maar tegelijk voel ik natuurlijk nog een sterke band met De Molensprinters. Ik wist ook dat mijn vader trots zou zijn. Dus heb ik toch toegezegd om hier één keer per maand trainingen te komen geven op maandagavond, en de trainingen aan te sturen en de jaarplanning. Het is vooral de bedoeling om meer structuur aan te brengen vanuit mijn ervaring.”

Trainers Ellen en Jurgen bij hun pupillen.© kma

BMX is een sport waarbij ouders tijdens de training naast de piste staan te kijken. Een kantine is er niet bij De Molensprinters. “Ik leer de trainers met die druk omgaan. Het is de bedoeling dat ze zo ook beter hun motivatie kunnen vasthouden.”

Ellen Bollansée was vroeger in haar gouden jaren als BMX’er wat Lotte Kopecky nu is voor het baan- en wegwielrennen. Ze won zilver op het WK in Argentinië in 2000 bij de elite vrouwen en was tweevoudig Europees kampioen bij de elite vrouwen. Bollansée was de eerste Belgische BMX’er die in 2004 een profcontract kreeg bij wielerploeg Vlaanderen T interim.

Zwitserland

Van 2011 tot 2014 woonde ze als UCI BMX-coördinator in Zwitserland. Intussen haalde ze ook nog een bachelor in de communicatiewetenschappen en een bachelor Lichamelijke opvoeding-Bewegingsrecreatie en volgde ze nog een opleiding evenementenorganisatie. Ze deed nog sportverslaggeving voor Radio 2 en zetelde voor Open VLD zelfs in de gemeenteraad van Zandhoven. “Dat was niet de fijnste periode, want als oppositieraadslid word je niet serieus genomen. Maar ik heb er veel geleerd, vooral dat ik mij niet moet laten doen.”

Op de trainingen bij De Molensprinters valt het op hoe tactisch de ex-vicewereldkampioen les geeft. “BMX is een tactische sport, dat vind ik er zo fijn aan. Het is veel meer dan hard trappen. Het is inhalen en bochten afsnijden op de juiste momenten en plaatsen.”

In haar tijd was BMX nog geen olympische sport. Intussen wel. Of De Molensprinters kampioenen hebben die zich konden kwalificeren voor Parijs? “Nee, maar de kans is groot dat Ruben Gommers uit Wuustwezel zich nog kwalificeert, en hij is destijds bij De Molensprinters begonnen.”

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners