Direct naar artikelinhoud
Handel

VS sparen Europese Unie voorlopig van invoerheffingen op staal en aluminium

Amerikaans handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer.Beeld REUTERS

De VS sparen voorlopig de Europese Unie en enkele andere landen van invoerheffingen op staal en aluminium. Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer verklaard. Premier Charles Michel blijft voorzichtig: "de duivel zit soms in de details".

Terwijl Michel en de andere Europese regeringsleiders donderdag van gedachten wisselden over het Europese handelsbeleid, kondigde de Amerikaanse handelsgezant Lighthizer in Washington aan dat de hogere invoertarieven voor staal en aluminium voorlopig niet zouden gelden voor de Europese Unie.

Concreet geldt de tijdelijke uitzondering voor de twee NAFTA-landen Canada en Mexico, de EU, Australië, Argentinië, Brazilië en Zuid-Korea. Met dat laatste land zijn de VS immers nog volop aan het onderhandelen, verklaarde Lighthizer in de Senaatscommissie voor Financiën.

De premier toonde zich op zijn hoede voor eventuele voorwaarden die gekoppeld zouden zijn aan de vrijstelling. Willen de Verenigde Staten in ruil onderhandelingen openen over de afbouw van Europese invoertarieven of andere handelsbeperkingen? "De duivel zit soms in de details", aldus Michel.

De Amerikaanse president Trump maakte een tijdje geleden bekend dat hij importheffingen op staal en aluminium wil heffen. De bedoeling: de Amerikaanse staalsector een impuls geven. Vanaf morgen worden de heffingen – 25 procent op staal en 10 procent op aluminium – daadwerkelijk van kracht. Donderdag klaagde hij opnieuw dat de handelsrelatie met de EU niet eerlijk is. "We nemen nota van de bekommernis van mijnheer Trump over het Amerikaanse handelstekort. Maar is het aan de rest van de wereld om dit op te lossen omdat er brutale bedreigingen van protectionisme zijn geweest?", klonk het bij Michel.

Handelsoorlog

De EU had recent al gedreigd met een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie als Trump geen uitzondering toestaat. Dat gebeurt nu dus wel, al is het wel "voorlopig". Michel toonde zich nogmaals voorstander van internationale onderhandelingen voor een "vrije en billijke" wereldhandel. "Maar ik denk niet dat dit gerealiseerd wordt door bedreigingen of oekazes."

Lees ook: Een handelsoorlog met de VS is onafwendbaar  (+)

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verzekerde opnieuw dat het voorstel niet tegen de Verenigde Staten is gericht. "Dit is is geen geval een anti-Amerikaans initiatief. Door de taks worden ongeveer 150 bedrijven gevat, waarvan de helft Europees en de helft niet-Europees. Dit is dus geen 'GAFA-taks' (Google, Apple, Facebook en Amazon, red.), ondanks beweringen in die zin."

Michel is alvast voorstander van een debat op Europees niveau om de fiscale druk op techgiganten meer in overeenstemming te brengen met de winsten die ze hier boeken. Hij dringt aan dat de lidstaten binnen "een redelijke termijn" stappen voorwaarts zetten en dat men "zich niet verstopt achter het fantasme van een volledig wereldwijd akkoord om geen beslissing te nemen in Europa".