Oekraïens president Zelenski samen met Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron.
Foto: AP

Minister van Buitenlandse Zaken Cameron: "Oekraïne mag Britse wapens gebruiken om aanvallen uit te voeren op Russisch grondgebied"

Oekraïne mag de wapens die het van het Verenigd Koninkrijk krijgt, gebruiken om Russisch grondgebied aan te vallen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron gezegd tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Cameron belooft dat het Verenigd Koninkrijk elk jaar 3,5 miljard euro aan militaire wapens zal geven aan Oekraïne "voor zolang het nodig is".

Uit vrees voor een escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, stelden de westerse bondgenoten tot nu toe de voorwaarde dat wapens die geleverd worden niet gebruikt mogen worden om Rusland aan te vallen.  

Maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron stelt nu onomwonden dat dat wel moet kunnen. "Oekraïne heeft het recht om aanvallen op Russisch grondgebied te doen net zoals Rusland dat nu doet in Oekraïne", zegt hij tijdens een bezoek aan Kiev.

Letse minister

Eerder deze week gaf ook de Letse minister van Buitenlandse Zaken Baiba Braže al aan dat sommige westerse bondgenoten wapens hebben geleverd zonder enige restricties of voorwaarden, hoewel daar niet openlijk over gecommuniceerd is. 

De Letse minister zei in het interview met de online krant European Pravda ook dat Oekraïne niet alleen wapens nodig heeft, maar ook politieke steun van de rest van de wereld, naast de steun van de NAVO en de Europese Unie. 

"Wapens zijn 1 element om de overwinning van Oekraïne mogelijk te maken, maar ik weet niet of dat wel genoeg is", zegt Braže. "Andere landen in Europa en de rest van de wereld moeten ook wapens en geld leveren, en sancties uitvoeren tegen Rusland."

"Rusland moet uit Oekraïne worden gedreven", was de duidelijke taal van de minister.

Macron over grondtroepen

De Franse president Emmanuel Macron herhaalde gisteren ook nog eens dat hij niet uitsluit dat, als het nodig is, westerse landen militairen zullen sturen naar Oekraïne. Nu stuurt het Westen alleen munitie en materieel.

In een interview met het Britse magazine The Economist formuleerde hij het zo: "Als de Russen door de frontlinies zouden breken, en als er een Oekraïens verzoek zou zijn, wat vandaag niet het geval is, zouden we daar terecht over moeten nadenken."

Meest gelezen