© Photo News

STANDPUNT. SWT dreigt een lege doos te worden

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), zeg maar de opvolger van het vroegere brugpensioen, is voorlopig allerminst een gouden zet gebleken. Van alle 55- tot 59-jarigen die vorig jaar in dit systeem zijn terechtgekomen, had amper twee procent in mei van dit jaar een nieuwe job. Bij de zestigplussers is dat maar één procent.

Patrick Van de Perre

Dat is een bijzonder slecht cijfer. Want het is nu net de bedoeling dat deze oudere werknemers, nadat ze door hun vorige werkgever ontslagen zijn, zo snel mogelijk elders aan de slag gaan.

Er is de jongste maanden al heel wat inkt gevloeid over dit stelsel. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) dreigde er vorige maand zelfs mee om SWT’ers te schorsen wanneer ze niet ingaan op een jobaanbieding. Een uitspraak die hem op felle kritiek kwam te staan van zijn federale collega Kris Peeters (CD&V).

Mensen die, vaak buiten hun wens om, op latere leeftijd werkzoekend worden een tweede keer straffen is inderdaad geen optie. Tenzij we aannemen dat iedereen die in het stelsel van het SWT belandt er bewust voor kiest om zijn of haar dagen tot aan het pensioen thuis op de bank te slijten. Die mensen zullen er ongetwijfeld zijn. Maar ze vormen niet de meerderheid.

Het SWT-stelsel kan alleen een succes worden als er passend werk is voor die oudere werkzoekenden. Dat is er meestal wel, maar vaak onder minder aantrekkelijke voorwaarden dan dat deze mensen gewend zijn.

Uit onderzoek van onder meer Voka blijkt dat SWT’ers vaak wel bereid zijn om iets minder te verdienen dan bij hun vorige werkgever, maar niet veel minder. Dat Philippe Muyters de premies om 55-plussers aan te werven verhoogt is alvast een goede zaak.

Diezelfde werkgevers zullen er ook rekening mee moeten houden dat oudere kandidaat-werknemers niet op dezelfde manier kunnen of willen werken dan hun jongere collega’s. Hun noden, maar ook hun mogelijkheden zijn anders.

Alleen als SWT’ers die echt willen werken terechtkomen bij een werkgever die hen echt en onder aanvaardbare voorwaarden wil aanwerven, zal dit stelsel zijn waarde hebben. Anders blijft het een lege doos.