maandag 19 maart 2018 - Pelt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Na veertig jaar sluiten de winkels van Fantasia-Shop in Neerpelt en Peer hun deuren. “We hadden het misschien nog even kunnen rekken, maar we willen nu in schoonheid eindigen.” GVB 

Fantasia-Shop sluit na bijna 40 jaar winkels in Neerpelt en Peer

“Te grote concurrentie met internet”

Neerpelt/Peer

Een begrip in Noord-Limburg verdwijnt weldra: Fantasia-Shop kondigt aan dat ze haar beide winkels in Neerpelt en Peer zal sluiten. De voorbije veertig jaar groeide de zaak uit tot een vaste waarde als het ging om speelgoed, schoolgerief en recenter ook multimedia. “De internetverkoop via buitenlandse bedrijven begint ons meer en meer parten te spelen, dus eindigen we liever nu in schoonheid”, stelt zaakvoerder Philippe Dierckx (48).

Het verhaal van Fantasia-Shop startte in 1980 met een eerste winkel in de Neerpeltse Stationsstraat. “Daarvoor werkten mijn ouders in een speelgoedwinkel in Mol en zo kregen ze het idee om zelf een zaak te starten. Ze zagen dat in de regio van Neerpelt een dergelijke winkel nog niet bestond”, vertelt zaakvoerder Philippe Dierckx (48). “In 1979 kochten ze het pand en een jaar later begonnen ze zelf. Het concept sloeg aan en in 1994 volgde een tweede winkel in Peer. Mensen kwamen naar ons voor speelgoed, schoolgerief en later ook multimedia. Zelfs kampeergerief hebben we beperkt aangeboden. Op het hoogtepunt hadden we zestien personeelsleden in dienst.”

Webshops

Fantasia-Shop groeide gedurende vier decennia uit tot een begrip, maar toch viel   het harde besluit om ermee te stoppen. “Eind vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt. De hoofdreden is vooral de verkoop via internet die ons parten begint te spelen. En dan vooral de verkoop door buitenlandse internetbedrijven in Europa. Die kunnen werken in een veel gunstiger belastingklimaat en aan lagere loonkosten. Vooral op de merkproducten voel je dat. Wij verkleinen onze marges, maar het verschil dichtrijden lukt niet als je met ongelijke wapens strijdt.” Zelf een webshop beginnen, bleek geen optie. “Drie jaar hebben we die mogelijkheid onderzocht, maar we stelden vast dat de genoemde problemen gewoon hetzelfde blijven zolang je de hoofdzetel niet naar Nederland of Duitsland verhuist.”

In schoonheid

De beslissing om te stoppen sloop geleidelijk binnen. “Ik heb het natuurlijk grondig besproken met mijn ouders, maar ook zij zagen die evolutie. Ook met het personeel zat ik in, want zij zijn door de jaren heen vrienden geworden. Gelukkig hebben ze andere vooruitzichten.”

Een echte einddatum wordt niet gecommuniceerd, maar de uitverkoop in beide winkels is wel begonnen. “Ergens in de tweede helft van het jaar zal het doek wellicht definitief vallen. Het handelspand in Peer gaan we nadien sowieso verhuren. Voor de locatie in Neerpelt liggen verschillende mogelijkheden open. Het pand kan verhuurd of verkocht worden, of zelfs in aanmerking komen voor appartementsbouw. Kijk, we hadden het misschien nog enkele jaren kunnen rekken. Maar nu hebben we het gevoel dat we in schoonheid kunnen eindigen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws