Direct naar artikelinhoud
China

Hoe gevaarlijk is de harde taal van de Chinese president? "Keizer Xi wordt verteerd door hoogmoed"

Xi Jinping.Beeld REUTERS

De Chinese president Xi Jinping kwam onverwacht nationalistisch uit de hoek in zijn toespraak op de laatste dag van het Volkscongres. Hij heeft zijn positie versterkt en stelt zich hard op voor het buitenland. "Nu hij zichzelf keizer voor het leven heeft gemaakt, zou hij zich onaantastbaar kunnen wanen op het gebied van buitenlands beleid. Dat is heel gevaarlijk."

Met een vlammende nationalistische toespraak heeft de Chinese president Xi Jinping de jaarlijkse vergadering van het Volkscongres afgesloten. Xi zwoer "iedere centimeter" van het Chinese grondgebied te zullen verdedigen, wat neerkomt op een dreigement aan het adres van Taiwan.

Dat Xi de toespraak hield, was al een breuk met de traditie. Tot nu toe besloot de premier van het land de jaarlijkse zitting van het Volkscongres, een parlement met drieduizend leden dat nooit kritisch is tegenover de machthebbers. Deze keer benoemde het congres Xi voor nog eens vijf jaar als president, en besloot het bovendien dat hij niet meer gebonden is aan een maximaal aantal termijnen.

'Nu Xi zichzelf keizer voor het leven heeft gemaakt, zou hij zich onaantastbaar kunnen wanen op het gebied van buitenlands beleid. Dat is heel gevaarlijk'
Willy Lam, hoogleraar politicologie aan de Chinese Universiteit van Hongkong

Xi gebruikte zijn nieuw verworven status als de grootste leider sinds Mao Zedong om een fel nationalistisch geluid te laten horen. "Iedere centimeter van ons grote vaderland kan en zal absoluut niet gescheiden worden van China. Alle daden en trucs om het vaderland te splijten zijn gedoemd te falen en zullen worden veroordeeld door het volk en gestraft door de geschiedenis."

Taiwan

Volgens kenners van de Chinese politiek verwees Xi hiermee naar Taiwan, het eiland dat in de praktijk een eigen land is, maar volgens Peking nog altijd onderdeel van China. De Chinese leider zou boos zijn vanwege het feit dat de Verenigde Staten net hebben besloten om de banden met Taiwan aan te halen. De Amerikaanse president Donald Trump tekende vrijdag een wet die contact met dat land moet verbeteren.

Willy Lam, hoogleraar politicologie aan de Chinese Universiteit van Hongkong, denkt dat Xi Taiwan weer onder de controle van Peking wil brengen. Zo zou de president een plaats in de geschiedenisboeken willen verdienen, naast Mao. "Xi wordt verteerd door hoogmoed", zei Lam tegen persbureau AP. "Nu hij zichzelf keizer voor het leven heeft gemaakt, zou hij zich onaantastbaar kunnen wanen op het gebied van buitenlands beleid en dat is heel gevaarlijk."

De waarschuwing aan de buitenwereld om het Chinese grondgebied te respecteren kan ook slaan op andere gebieden, zoals Tibet, Xinjiang en de Zuid-Chinese Zee, waar Peking eilandjes claimt.

Oorlogszuchtige klanken

Xi verzekerde wel dat hij streeft naar "vreedzame hereniging" met Taiwan. Maar in zijn toespraak klonken ook oorlogszuchtige klanken door, die ongebruikelijk zijn voor China. Zo zei hij dat de Chinezen in hun geschiedenis hebben laten zien dat ze "ontembaar en vasthoudend" zijn, "met de moed om tot het einde bloedige veldslagen tegen hun vijanden te leveren".

Xi kondigde een "nieuw tijdperk van het socialisme" aan, dat ook de armste Chinezen ten goede moet komen.