Direct naar artikelinhoud
Fraude Belgisch voetbal

Veljkovic haalt 450.000 euro af in één dag terwijl hij officieel 4.500 euro winst maakt per jaar

Dejan Veljkovic.Beeld Photo News

Voetbalmakelaar Dejan Veljkovic (48), spilfiguur in het onderzoek naar wantoestanden in het Belgische voetbal, had 30 rekeningen bij één bank in Genk. Hoewel zijn vennootschap vorig jaar exact 4.529 euro winst maakte, haalde Veljkovic astronomische bedragen af – tot 450.000 euro per dag.

De dag nadat de bom van het voetbalschandaal barstte, met invallen in het hele land bij voetballers, trainers, scheidsrechters en journalisten, maakte het federaal parket bekend dat het onderzoek gestart was bij een bankkantoor in Genk. Daar waren verdachte verrichtingen vastgesteld met tientallen rekeningen. Volgens de huidige stand van het onderzoek zou hoofdverdachte Veljkovic bij die bewuste bank maar liefst 30 rekeningen beheren. Naast twee rekeningen die op zijn eigen naam stonden, had hij ook volmachten op heel wat andere. Het gaat onder meer om rekeningen van familieleden, maar ook van (ex-)voetballers zoals Milan Jovanovic, Dalibor Veselinovic en Ivan Obradovic.

Lees ook: Speurders krijgen stilaan zicht op financieel kluwen Veljkovic: 30 rekeningen en monsterafhalingen

Het gerecht verdenkt de spelersmakelaar ervan dat hij miljoenen euro’s heeft witgewassen. Veljkovic stuurde volgens gerechtelijke bronnen commissies en zogezegde commissies op transfers naar vennootschappen in fiscale paradijzen zoals Belize. Dat geld keerde in kleinere sommen terug naar België via zijn vele rekeningen bij de bank in Genk. Vervolgens versluisde Veljkovic geld terug naar voetballers en hun familie, onder meer via Western Union.

Zelf haalde hij in het kantoor in Genk ook grote bedragen af. Zo wandelde hij er buiten met 250.000 euro cash van een rekening van zijn broer. Dezelfde dag haalde hij ook 200.000 euro af van de rekening van zijn vader. Nochtans moet elke bank verdachte transacties vanaf 10.000 euro melden aan de witwascel.

Vertenten moest fluiten

Veljkovic zou vorig seizoen ook geprobeerd hebben om zijn bevriende scheidsrechter Bart Vertenten de bekerfinale tussen Racing Genk en Standard te laten fluiten. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Veljkovic wist dat Vertenten graag de bekerfinale wilde leiden, maar ref Jonathan Lardot was voor de partij aangeduid. Toch haalde de makelaar alles uit de kast om, als vriendendienst, Vertenten alsnog de finale te laten fluiten. Volgens Het Nieuwsblad zou Veljkovic bij Genk geprobeerd hebben Luikenaar Lardot zwart te maken. “Lardot is een Standard-fan”, citeert Het Nieuwsblad een telefoongesprek van de makelaar naar de Limburgse club. “Jullie zouden daarom via via moeten bellen naar Verbist (de scheidsrechterbaas, red.), en druk gaan zetten om Lardot niet te willen.” De poging bleef echter zonder succes.