Direct naar artikelinhoud
Vermoorde journalist

Erdogan wil verdachten van gruweldood Jamal Khashoggi voor Turkse gerecht brengen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld Reuters/Presidential Press Office

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is ervan overtuigd dat de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi grondig voorbereid is. Dat heeft hij gezegd tijdens een bijeenkomst van de regeringspartij AKP. Erdogan spreekt daarmee de Saudische autoriteiten tegen, die stelden dat Khashoggi’s dood een ongeluk was.

Jamal Khashoggi kwam om op 2 oktober nadat hij het Saudische consulaat in Istanbul was binnengestapt. Tijdens een bijeenkomst van zijn partij heeft Erdogan een uitvoerige verklaring gegeven van de omstandigheden waarin de journalist volgens het Turkse onderzoek om het leven is gekomen.

Khashoggi zou in het consulaat opgewacht zijn door een vijftienkoppig team van Saudi’s die hem folterden en vermoordden. Dat werd dagen voordien “gepland”, aldus Erdogan. De dag voor het bezoek van Khashoggi aan Saudische consulaat werden verschillende groepen van mensen uit Saudi-Arabië Turkije binnengevlogen. De Turkse president sprak over een vijftienkoppig team dat van Saudi-Arabië naar Turkije reisde. 

Op 2 oktober, voorafgaand aan de moord, gingen de vijftien het consulaat binnen. Volgens Erdogan werden vervolgens de camera’s in het consulaat verwijderd. 

Later arriveerde ook Khashoggi. Hij zou het consulaat nooit meer verlaten. Uren na zijn verdwijning verliet de Saudische groep Turkije nog dezelfde avond. Met privéjets werden ze naar Riyad teruggevlogen, luidt het.

Turkse justitie

Erdogan spreekt daarmee de versie van de Saudische autoriteiten tegen als zou de dood van Khashoggi een ongeval geweest zijn. De Turkse president zegt over voldoende bewijzen te beschikken dat Khashoggi op brutale wijze vermoord werd. 

Wie de opdracht gaf, is nog niet duidelijk, klinkt het. Zonder er verder op in te gaan, zegt Erdogan niet te twijfelen aan de “eerlijkheid van koning Salman”. Turkije zal de moord op elke mogelijke manier onderzoeken. Daarbij wordt ook de diplomatieke immuniteit van de betrokkenen bekeken, aldus Erdogan.

De achttien mensen die in het kader van het onderzoek gearresteerd zijn in Saudi-Arabië, komen overeen met de Turkse inlichtingen over de zaak, aldus nog Erdogan. Hij roept de Saudische regering op om de verdachten voor het Turkse gerecht te laten brengen.

Lees ook

CNN publiceerde gisteren al camerabeelden van de Turkse autoriteiten waarop te zien is hoe een man het Saudische consulaat verlaat, vermomd als Jamal Khashoggi. Erdogan voert de spanning behendig op. Wat betekent dit voor de toch al moeizame relatie tussen Turkije en Saudi-Arabië?