Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u de komende week niet missen

Jonsi Birgisson van Sigur Rós doet zijn strijk op het Citadel Festival in Victoria Park, LondenBeeld Photo News

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Sigur Rós

A night with Sigur Rós? Dat belooft bijna per definitie een magische nacht. Sowieso belooft de groep - tegenwoordig een trio - een “unieke muzikale ervaring, in twee aparte sets”. De IJslandse groep zal in het verleden graven, maar ook gloednieuwe songs uit hun binnenkort te verschijnen achtste langspeler in avant-première voorstellen. Wie er vier jaar geleden bij was in Vorst Nationaal, weet ongeveer aan welke grootsheid u zich mag verwachten. Na die laatste doortocht van Sigur Rós kwamen wij er alleszins achter dat muziek je binnenstebuiten kan keren en onderhuids verwoesten. Hopelijk is er een dokter in de zaal.

Op 1/10 in Vorst Nationaal, Brussel 

2. DJ Shadow

Het is alweer 21 jaar geleden dat de fenomenale debuutplaat Endtroducing… uitgebracht werd. Die revolutionaire plaat overschaduwde - haha, hik hik - de rest van DJ Shadows carrière, maar met zijn laatste langspeler The Mountain Will Fall kwam de Californische turntablist en producer toch weer dicht in de buurt van dat vroegere genie. Gelooft u ons niet? Check dan zeker de fantastische clip en single ‘Nobody Speak’ waarin Killer Mike en El-P van Run The Jewels hun gal spuwen. 

Op 25/9 in de Roma, Antwerpen

3. Ben Frost

De Australische muzikant Ben Frost verlaat zijn huis in IJsland speciaal om op het Bozar Electronic Arts Festival zijn nieuwe album officieel voor te stellen. Hoera!

Frost geldt immers als één van de meest innovatieve geluidsgoochelaars vandaag, die zijn hand niet omdraait voor wat rauwe noise, hedendaags klassiek minimalisme of experimentele rock. Als we u ook nog meegeven dat zijn mentor Brian Eno heet, wéét u natuurlijk meteen dat dit concert niet te missen is. 

Op 29/9 in Bozar, Brussel 

4. Akua Naru

Ze wordt wel eens een rolmodel voor vrouwelijke hiphopzangeressen genoemd. Maar daarmee zou een mens schromelijk over het hoofd zien dat er ook heel wat jazz stroomt door de bloedbaan van deze Afro-Amerikaanse chanteuse. Haar opmerkelijke stem doet weliswaar wat aan een sensuele Lauryn Hill denken, zélfs als ze zich als een treurige beat poet ploegt door ‘How Does It Feel Now???’.

Zijdezachte soul, vintage hiphop en jazz vinden ondertussen hun weg naar haar songs, die door haar voortreffelijke Digflo Band met blazers, drums en draaitafels van extra panache worden voorzien. Kippenvel? Kippenvel!

Op 27/9 in Roma, Antwerpen 

5. De Beren Gieren

Deze week stellen De Beren Gieren hun vijfde worp Dug Out Skyscrapers voor. Dit Belgische trio meet zich graag met de jazzgrootheden, en slaagt daar in als het aankomt op animo, gekte en virtuoze spielerei. Verder gaan we daar geen woorden aan vuil maken: die berenklauwen zinken immers dieper in je vel dan onze zinnen.

Op 28/9 in Handelsbeurs, Gent 

6. Coldcut

De grondleggers van het befaamde Ninja Tune-label zijn jarig! In 1987 schreven deze maffe Britten geschiedenis met ‘Say Kids What Time is it?’: het was het allereerste breaks-nummer dat volledig uit samples bestond. Met Ninja Tune tekenden ze bovendien voor één van de meest vernieuwende dance-labels ooit. Een vrolijk verjaardagsfeestje kon overigens niet uitblijven. Ze mogen namelijk ook - met rode kaakjes, weliswaar - vieren dat ze voor het eerst in twintig jaar terug in de AB ten dans willen spelen.

Op 27/9 in de AB, Brussel 

7. Guido Belcanto

Liefde en Devotie heet de nieuwe plaat van Guido Belcanto. Grote woorden. Hopelijk ook voor een grote plaat. Zijn veertiende studioplaat is het, inmiddels. Met zijn groep - nee, “broederschap” verplichtte hij ons te schrijven - treedt hij deze week in de Roma aan, om zijn nieuwe levensliederen onder het licht te brengen. Op zijn website schreef Belcanto ooit in het welkomstwoord: “Misschien bent u een fan van mij, misschien bent u dat niet. In het eerste geval: houden zo. In het tweede geval: wanhoop niet, u kunt het nog steeds worden.” Neem die woorden deze week gerust in acht.

Op 29/9 in Roma, Antwerpen

8. Barely Autumn

Lange tijd verliet de muziek van Nico Kennis nooit de vier muren van zijn slaapkamer. Nu de herfst zijn intrede maakt, kan een groep die zich Barely Autumn noemt, natuurlijk niet anders dan het bos ingestuurd worden. De Brussels/Leuvense songwriter stelde zichzelf eerder al voor met de single ‘Losing Ground’, waarin je helden en lichtende voorbeelden als Elliot Smith, Sophia en Eels door het struikgewas gewaar kon worden. Op 29 september wordt zijn debuut uitgebracht via ZEAL. Toeval bestààt niet: diezelfde dag kun je hem live ook diezelfde songs in première horen opvoeren in Leuven.

Op 29/9 in het Stuk Labozaal, Leuven

9. The Ugly Papas

Tijd voor een beschamende bekentenis? U kent ons mogelijk als betrouwbare tipgever voor het avondleven, maar in daglicht zijn we gewoon lelijk als de nacht. En ook het vaderschap kent nog amper geheimen voor ons. Nu weet u metéén waar u ons zaterdagavond zal horen meehuilen met de wolven in het bos. Of beter: in Park Ter Walle. Twintig jaar na hun split vonden Luc Dufourmont (bekend van Bevergem) en zijn kornuiten de tijd rijp om het verhaal van de Meense band nog eens opnieuw te brengen. Voor de jongsten onder ons: Wikipedia kan u summier uitleggen wie ze waren. “De Ugly Papas woarn ne rockgroep uut de streke van Mêenn die muzik moakten die evolueerde van "psychedelic bluesrock" tout "eclectic dadaïsm". Yep, zo staat dat er écht.

Op 30/9 in Park Ter Walle, Menen 

10. Michael Nau

Zin in “hartverwarmende, positieve indie vibes”, zoals DOKGent het stelt? Wel dan! In dat geval mag u het concert van Michael Nau niet missen. Hij komt zijn tweede soloplaat Some Twist (in juni uitgebracht) voorstellen, maar het zou ons sterk verbazen als hij het amper één jaar oude debuut Mowing niet méé in zijn set smokkelt. Nazomer, u krijgt er een fijne soundtrack bij!

Op 30/9 in Dok, Gent