Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Verkiezingsfolders in de bus? Geen reclame

Verkiezingsfolders in de bus? Geen reclame
Beeld Belga

Op uw brievenbus plakt een sticker omdat u geen reclame wil, en toch vindt u vaak folders van politieke partijen? "Verkiezingsdrukwerk is belangrijk voor de democratie."

Het is veel voorkomende ergernis: een sticker op de brievenbus om die stapels reclamefolders en kortingsbonnen te vermijden, maar dan toch geregeld folders van politieke partijen uit de bus moeten vissen. Hoe dat precies komt? "De overheid beschouwt verkiezingsdrukwerk niet als reclame", legt Bpost-woordvoerder Barbara Van Speybroeck. Meer zelfs: "Bpost is verplicht om die folders te verdelen."

Bpost is verplicht om die folders te verdelen
Barbara Van Speybroeck, woordvoerder Bpost

Het idee is dat het essentieel is voor de democratie dat iedereen gelijk wordt geïnformeerd over de verkiezingsprogramma's en kandidaten van de verschillende politieke formaties, en dat gebeurt dus onder meer door folders in de brievenbus. Zelfs al zijn de ontvangers geen vragende partij, en zelfs al is het drukwerk niet geadresseerd. 

Bpost heeft daarvoor zelfs een speciale verkiezingsdienst, Distripost genaamd, waarmee partijen – uiteraard tegen vergoeding – afspraken kunnen maken over de regio waarin het drukwerk moet worden verspreid. "Partijen krijgen dan elk een accountmanager en een hulplijn", legt Van Speybroeck uit. 

De folders worden door de postbode bezorgd samen met de normale briefwisseling en met maximaal twee andere folders, zo belooft Bpost. Vakantiewoningen en onbewoonde huizen worden daarbij niet bediend. Overigens: in de veertig dagen voor de verkiezingen zijn er kortingen voor de partijen. Dan is de kans wel groot dat ze de brievenbus met hun concurrenten moeten delen, want Bpost is wettelijk verplicht alle verkiezingsfolders te bedelen.