Amerikaanse president Joe Biden dreigt wapenleveringen stop te zetten als Israël doorgaat met een groot offensief in Rafah
Foto: AP

Amerikaanse president Biden waarschuwt Israël: "Geen wapenleveringen als er groot offensief komt in Rafah"

Als Israël doorgaat met een groot grondoffensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, dan zullen de Verenigde Staten geen aanvalswapens meer leveren. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd in een exclusief interview met zender CNN. "Burgers in Gaza zijn gedood door bommen" die door de VS aan Israël geleverd zijn, geeft Biden toe.

"Ik heb duidelijk gemaakt dat als ze (Israël, n.v.d.r.) Rafah binnengaan - wat ze nog niet hebben gedaan - maar als ze Rafah binnengaan, ik niet de wapens zal leveren die in het verleden zijn gebruikt om Rafah aan te pakken, om de steden aan te pakken."

Het zijn opvallende uitspraken die Joe Biden gisteren deed aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daarin maakte hij duidelijk dat een groot Israëlisch offensief in Rafah, waar 1,5 miljoen Palestijnen schuilen, een 'rode lijn' zou overschrijden. 

Dat standpunt heeft hij naar eigen zeggen ook aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu "duidelijk gemaakt". Maar het Israëlische leger heeft gisteren zijn luchtaanvallen verdergezet, en zegt ook door te gaan met "gerichte" operaties in Rafah.

"Burgers zijn gedood door bommen" die de VS hebben geleverd, zo betreurde Biden verder tijdens het interview, waarmee hij de rol van zijn land in oorlog in Gaza erkent. Als Israël doorgaat met een grootschalig offensief in Rafah, wat volgens Biden nog niet het geval is, dreigt hij de levering van aanvalswapens aan Israël stop te zetten. 

Scheuren in onvoorwaardelijke steun

Eerder raakte al bekend dat een wapenzending van de VS vertraging had opgelopen. Later werd gedeeld dat Washington de zending had opgeschort vanwege bezorgdheid om Rafah. Andere wapenleveringen worden nu "herzien", klonk het gisteren. 

"Dit is een grote bocht, dit hebben we nog niet gehoord van Biden", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "De afgelopen 7 maanden was er onophoudelijke, onvoorwaardelijke steun van de VS aan Israël."

Voor het eerst horen we uit de mond van Joe Biden dat Amerikaanse bommen wel degelijk burgerdoden hebben gemaakt

Björn Soenens, VS-correspondent

Al kon men de afgelopen tijd steeds meer scheuren zien in die steun. "Sinds de aanval op het Amerikaanse hulpkonvooi van World Central Kitchen, waarbij doden zijn gevallen, is de ziel van het conflict veranderd. De Amerikanen werden kritischer en eisten dat Israël de burgers beter zou beschermen en meer humanitaire hulp zou binnenlaten in de Gazastrook", zegt Soenens.

'Genocide Joe'

Nog opvallend is de toegeving die Biden doet over de rol van de VS bij het geweld in Gaza. "Voor het eerst horen we uit de mond van Joe Biden dat Amerikaanse bommen wel degelijk burgerdoden hebben gemaakt. Hij geeft die verantwoordelijkheid toe", zegt Soenens. 

Volgens Soenens kadert de toegeving en het dreigement rond de stop op wapenleveringen binnen het Amerikaanse verkiezingsjaar. "Er zijn presidentsverkiezingen op komst, de campagne is in volle gang. Maar ondertussen ligt Biden zelf zwaar onder vuur."

De druk op Biden is zo groot dat hij zijn standpunt wel moet bijsturen

Björn Soenens, VS-correspondent

Studenten aan universiteiten over het hele land betogen al enkele weken tegen de oorlog in Gaza en de steun die hun instellingen en de overheid geven aan Israël. "Demonstranten noemen hem ‘Genocide Joe’ en zeggen dat hij medeplichtig is aan de burgerdoden in de Gazastrook."

"De druk op Biden is zo groot dat hij zijn standpunt wel moet bijsturen. Anders dreigen de verkiezingen te gaan over zijn medeplichtigheid aan een poging tot volkerenmoord op de Palestijnse burgers", aldus Soenens.

Geen aanvalswapens, wel verdedigingssystemen

Het is moeilijk in te schatten welke impact de stop op het leveren van aanvalswapens zou hebben op Israël, stelt Soenens. "We weten niet wat Israël nog liggen heeft. Het is natuurlijk vooral een signaal dat de Israëli's de oorlog niet veel langer kunnen rekken als de Amerikanen zouden stoppen met wapenleveringen."

Wapensystemen ter verdediging van Israël zullen de VS wel blijven leveren. "Dat gaat dan over luchtafweersystemen. Op dat vlak blijft de steun van de VS wel onverminderd doorgaan", aldus Soenens. 

Israël "erg teleurgesteld" over uitspraken van Biden

Het dreigement van de Amerikaanse president Joe Biden "komt hard binnen en is zeer teleurstellend", zegt de ambassadeur van Israël bij de VN. Volgens de Israëlische VN-diplomaat Gilad Erdan zal elke druk op Israël, ook die van bondgenoten, "de vijanden hoop geven".

Meest gelezen