Professor Jeroen Scheerder verbreekt Belgische uurrecord bij masters in Zolder

Professor aan de KU Leuven en triatleet Jeroen Scheerder (50) uit Kontich is erin geslaagd om het Belgisch uurrecord voor masters (50 tot 55 jaar) te breken. Op de Velodroom van Zolder fietste hij een afstand van meer dan 47 kilometer op een uur bij elkaar.

aofo
Bron: BELGA

Met zijn record verbetert Scheerder het vorige record van Alex Van Breedam. Die verbrak in 2019 het uurrecord met 40,762 kilometer. Met deze recordpoging heeft de sportsocioloog ook geld ingezameld voor het Respira-consortium dat onderzoek doet naar ademhalingsproblemen in Afrika.

Jaarlijks sterven  er meer mensen in Afrika door ademhalingsproblemen dan door AIDS-HIV, tbc en malaria samen. Het Respira-consortium, onder leiding van KU Leuven, wil hier iets aan doen. Met sensoren in Nakuru (Kenia) willen ze in een eerste fase de luchtvervuiling in kaart brengen en vervolgens gebruiken voor een concreet plan van aanpak om de bevolking bij te staan naar een leven met gezondere lucht.

Het idee voor de recordpoging kreeg professor Scheerder nadat zijn twee zonen vroegen wanneer hij eens een deftige sportieve uitdaging zou aangaan. In december omringde hij zich met een deskundig team van begeleiders en coaches en begon hij met de voorbereiding van zijn recordpoging. Dat wierp zaterdag in Zolder zijn vruchten af want na een uur op de Velodroom stond de kilometerteller op 47, 11 kilometer. Daarmee zamelde hij 8.600 euro in dat integraal naar het Respira-project gaat.

© Raymond Lemmens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer