© rr

Ruben Weytjens vanop commandopost op Extrema Outdoor: “De ergste regen is hier achter de rug”

Houthalen-Helchteren -

De regen valt met bakken uit de lucht op Extrema Outdoor. Weerman Ruben Weytjens houdt de weerkaarten in Houthalen-Helchteren nauwgezet in de gaten vanop de commandopost. “De ergste regen is achter de rug, al blijft de kans op een bui de rest van de avond wel aanwezig.”

Lien Vande Kerkhof en Gilles Niesen

Het is ondertussen toch al enkele uren stevig aan het regenen aan de Plas in Houthalen-Helchteren. “De festivalorganisatie heeft er goed aan gedaan om woensdag en donderdag nog extra beschutting te installeren”, zegt weerman Ruben Weyjtens, die het hele weekend lang de grillen van de weergoden in Houthalen ter plekke voorspelt. “De regen laat zijn sporen na op het terrein, maar aan een zondvloed zoals twee jaar geleden moeten festivalgangers zich niet meer verwachten. Vanaf 18u30 zou het grotendeels droog moeten blijven, al kan er ’s avonds wel nog steeds een lokale bui vallen.”

Weerman Ruben Weytjens.© Sven Dillen

(Lees verder onder de foto)

De ingang van het kampeerterrein was alvast modderig.© Sven Dillen

Beterschap op komst?

Ook zaterdag worden er in de loop van de dag stevige buien voorspeld, verspreid over de provincie Limburg. “Er zullen ook rukwinden zijn tot 60 kilometer per uur, maar de constructies op het terrein zijn daar normaal wel op voorzien. Het wordt wel een stukje warmer: tussen de stapelwolken door kan de temperatuur oplopen tot 22 graden. Lange broeken kunnen morgen dus omgeruild worden voor kortere. Zondag blijft het met wat geluk helemaal droog, maar dat is nog lang niet zeker.”

Weytjens bestudeert de Limburgse weerkaarten heel het weekend vanop een commandopost, waar in samenwerking met de politie, brandweer en security veiligheidsupdates worden gemaakt. “Zo kijken we bijvoorbeeld of drones veilig kunnen uitvliegen en parades en steltlopers zich vlot kunnen voortbewegen. Bij het voorspellen en monitoren van het weer, komt veel meer kijken dan de meeste festivalgangers vermoeden.”

© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer