ACOI: Archieven Bijlmervliegramp moeten toegankelijker worden

Nieuws
De archieven van de Bijlmervliegramp moeten meer en makkelijker toegankelijk worden. Dat stelt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in het vrijdag gepresenteerde adviesrapport ‘Geen afgesloten hoofdstuk’. Dat is gemaakt na een unaniem door de Tweede Kamer gesteunde motie van Pieter Omtzigt. ACOI-voorzitter Ineke van Gent overhandigde het rapport vrijdag aan Omtzigt in Amsterdam.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 11:22
Afbeelding
beeld anp

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in Amsterdam. Na de ramp ontstond veel onduidelijkheid. ‘Het Adviescollege begrijpt na gesprekken met bewoners van de Bijlmer en nabestaanden, dat zij nog altijd vragen hebben rondom de lading van het vliegtuig’, is in het rapport te lezen. ‘Als er toegang tot het archief mogelijk is, dan kunnen mensen zelf bekijken en beoordelen wat voor informatie er in het dossier zit, en met eigen ogen zien wat er in de vrachtbrieven staat en zelf de beoordeling maken of zij dit geloofwaardig achten of niet.’

Het adviescollege concludeert dat het archief van de Raad voor de Luchtvaart toegankelijker moet kunnen. Veel dossiers zijn beperkt openbaar door onder meer staatsbelang. Dat vervalt na 75 jaar, dus in 2068. Het adviescollege raadt aan om op korte termijn openbaar te maken wat direct openbaar kan worden. Ook moeten dossiers opnieuw worden ingedeeld en gesplitst in openbare en beperkt openbare delen, om sommige documenten die nu beperkt openbaar zijn toch toegankelijk te maken. Ook moet volgens het adviescollege een belangenafweging worden gemaakt over het niet-openbare deel dat overblijft. Zo kan worden gekeken of deze delen onder bepaalde voorwaarden toch kunnen worden ingezien. Die belangenafweging moet worden gemaakt door een commissie waarin alle belangen vertegenwoordigd worden, zoals die van nabestaanden, maar ook van luchtvaartveiligheid.

Verder moet worden geïnvesteerd in de toegankelijkheid van informatie over de ramp, bijvoorbeeld met een gids en ‘een fysieke plek die kan dienen als startpunt voor de zoektocht’. Tot slot ziet het adviescollege graag een aanpassing in de nieuwe Archiefwet. ‘Nu is het zo dat de oorspronkelijke archiefvormer beslist of mensen toegang krijgen tot dossiers die beperkt openbaar zijn vanwege de belangen van de Staat of zijn bondgenoten.’ Het wordt volgens het ACOI tijd om de rijksarchivaris mee te laten besluiten over de toegang.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

Afbeelding

Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

Afbeelding

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven.

Afbeelding

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

Afbeelding

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld.

Afbeelding

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Burgemeester Femke Halsema is 'wel bezorgd' dat de Nationale Herdenking op de Dam 'gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten' die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.