Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vertraging voor Zomerakkoord? Oppositie hekelt haastwerk

N-VA-fractieleider Peter De Roover.Beeld BELGA

"Een aantal maatregelen van het Zomerakkoord hoeven niet per se voor nieuwjaar worden goedgekeurd."  Dat zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. Aanleiding is de frustratie bij de oppositie over het tempo waarin de wetteksten door het parlement worden gejaagd.

De federale regering bereikte vrijdag een finaal akkoord over enkele belangrijke dossiers uit het Zomerakkoord. Het gaat onder andere om de effectentaks, de verlaging van de vennootschapsbelasting en het belastingvrij bijverdienen tot 500 euro per maand. De meeste maatregelen moeten op 1 januari ingaan.

Maar de tijd dringt, want het parlement moet de maatregelen goedkeuren. Dat kan ten laatste volgende week. En daarvoor moeten de wetteksten ook nog in drie commissies passeren.

Het is haastwerk. Normaal krijgen parlementsleden 48 uur tijd om een tekst te lezen voordat ze die bespreken. Maar in de commissie Financiën en Begroting verliep het gisteren anders. "Tijdens de zitting bleken de teksten nog niet klaar", zegt Pieterjan Desmet van oppositiepartij Groen. "Zo is het onmogelijk om ze grondig te controleren voordat we ze stemmen."

'Wij willen de maatregelen deftig kunnen bespreken. Dat de regering zo laat is, is niet onze fout'
Sp.a-fractieleider Meryame Kitir

Ook sp.a wijst erop dat er nog geen officiële teksten zijn ingediend. "De kans is klein dat het Zomerakkoord voor nieuwjaar wordt goedgekeurd", zegt fractieleider Meryame Kitir (sp.a). "Wij willen de maatregelen deftig kunnen bespreken. Dat de regering zo laat is, is niet onze fout."

Extra vergaderingen

In een poging het Zomerakkoord toch nog rond te krijgen, worden er vrijdag en zaterdag extra commissievergaderingen gepland. Maar dat is geen garantie. Het volstaat dat één oppositielid een tweede lezing vraagt om de boel te vertragen.

Enige oplossing is een deal tussen meerderheid en oppositie waarin de meerderheid enkele maatregelen uit het Zomerakkoord laat vallen. De hoeveelheid aan wetteksten wordt op die manier behapbaar.