Nieuw bewijs: er hangt een (stukje) Da Vinci in Tongerlo

‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdij van Tongerlo is een echte Leonardo da Vinci. Of toch een beetje. Jezus en Johannes zou de grootmeester persoonlijk op het doek hebben geschilderd, de rest werd door leerlingen afgewerkt. Amerikaanse wetenschappers hebben daar het bewijs voor gevonden.

Wim Jacobs

In de wintermaanden is het best rustig in de abdij van Tongerlo, maar de deur van de paters zou binnenkort weleens platgelopen kunnen worden. Een nieuw Amerikaans onderzoek bevestigt dat Leonardo da Vinci persoonlijk heeft meegewerkt aan de 45 vierkante meter grote replica van Het Laatste Avondmaal die al sinds 1545 in de abdij hangt. Na analyse van de verschillende verflagen, zagen de onderzoekers dat de figuren van Jezus en ­Johannes werden gemaakt zonder schets, zonder oefenlijnen voor leerlingen. En dus is de kans wel heel groot dat Da Vinci ze heeft geschilderd. De replica werd immers gemaakt toen hij nog leefde.

(lees verder onder de foto)

© GMD, rr

Verstopt in graanschuur

Voor pater Gabriël Goossens komt het nieuws niet als een verrassing. “Ik ben hier dertig jaar, ik geloof al net zo lang dat Da Vinci er de hand in had. Dat het bevestigd wordt door gerenommeerde kunstkenners, is fantastisch. Da Vinci’s leerlingen hebben drie replica’s van het origineel geschilderd, dit is er een van. Had een goede ziel het niet opgerold en in een graanschuur verstopt tijdens de Franse Revolutie, dan had het nu in het Louvre in Parijs gehangen. Het heeft de grote brand in de abdij in 1929 overleefd, hing tot 1960 in de kerk en heeft nu al een tijdje zijn eigen gebouw.”

Van het origineel in de Basilica di Santa Maria delle Grazie in Milaan is door pigmentvervaging nog slechts 20 procent zichtbaar. De replica van Tongerlo doet beter, maar is ook dringend aan restauratie toe. De Amerikaanse onderzoekers schatten dat de herstelling maar liefst 500.000 euro gaat kosten en willen helpen met een fundraising. Verschillende Belgische bedrijven zeggen alvast geïnteresseerd te zijn om financieel bij te springen.

En voor de kunstliefhebber die meteen in de wagen richting Tongerlo wil springen: “Normaal is de abdij pas vanaf Pasen open”, zegt pater Goossens. “Maar we kunnen altijd een uitzondering maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer