Peter Mertens toonde in de gemeenteraad de ladingdocumenten van schepen die mogelijk militair materiaal doorvoeren naar Israël. Die vroeg hij op bij havenschepen Annick De Ridder (N-VA). “Alles is zwartgemaakt, tot de paginanummers toe.”© Joris Herregods

PVDA hekelt stilte bij stadsbestuur over mogelijke wapenleveringen aan Israël via haven: “Als er niets aan de hand is, waarom toont u ons dat dan niet?”

Antwerpen -

PVDA eiste meer transparantie over het transport van militair materieel door de Israëlische rederij ZIM via de Antwerpse haven. Die kreeg hij, vooralsnog niet. “U zou beter klare wijn schenken als er echt niets aan de hand zou zijn in deze haven”, aldus Mertens.

LEES OOK. Coalitie van ngo’s sleept Israëlische rederij voor de rechter: “Illegale wapenhandel via Antwerpse haven”

LEES OOK. Peter Mertens (PVDA) legt klacht neer tegen de Israëlische rederij ZIM: “Militair transport is inbreuk tegen verschillende verdragen”

PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens toonde op de gemeenteraad een dossier dat hij via openbaarheid van bestuur had opgevraagd bij havenschepen Annick De Ridder (N-VA). “150 pagina’s aan dossiers zijn zwartgemaakt, tot de paginanummers toe”, liet hij zien.

Mertens had de lading opgevraagd van twintig schepen van MSC in verband met militair materiaal dat via de Antwerpse haven vermoedelijk wordt doorgevoerd naar Israël. “Dat deden we vorig jaar ook al”, zei Mertens. “En toen konden we in die dossiers lezen dat ZIM vorig jaar 246 ton munitie en 20 ton ontstekers doorvoerde. Toen kon u die informatie wel geven, vandaag doet u dat niet. Hoe meer internationale druk er is om bewijzen op te vragen voor de mogelijk oorlogsmisdaden van Israël in Gaza, hoe meer transparantie we vragen, hoe minder transparantie er is in Antwerpen. Er spelen blijkbaar andere belangen die het mogelijk moeten maken voor sommige spelers om handel te blijven drijven met Israël. U zou beter klare wijn schenken als er echt niets aan de hand zou zijn in deze haven.”

“Het enige wat wij vragen is dezelfde transparantie als vorig jaar. Als rederij ZIM vorig jaar wapenonderdelen doorvoerde, doet het dat vandaag wellicht nog steeds”

Peter Mertens

PVDA-gemeenteraadslid

“Fake news”

Havenschepen De Ridder (N-VA) benadrukte dat de Port of Antwerp-Bruges actief is in een uiterst competitieve wereld. “Daarom heb ik ook de uitzonderingsregel toegepast om deze info niet te verschaffen”, stelde De Ridder. “U (Mertens, red.) moet stoppen met het verspreiden van fake news, alsof het Havenbedrijf meewerkt aan wapentransporten. Het Havenbedrijf beschikt maar over weinig informatie. Het algemeen openbaar maken van al die info zou de belangen van onze haven kunnen beschadigen.”

Een antwoord waar Mertens geen genoegen mee nam. “Het enige wat wij vragen is dezelfde transparantie die u vorig jaar wél gaf”, reageerde hij. “Als rederij ZIM vorig jaar wapenonderdelen doorvoerde, doet het dat vandaag wellicht nog steeds.”

 (jas)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad