Direct naar artikelinhoud

Dimitrov wint ATP Finals - nu nog een grandslamtitel

In de halve eeuw dat de ATP Finals het tennisseizoen al bijna afsluiten (sinds 1970), is de toernooizege slechts een handvol keren gegaan een speler die niet te boek stond als grandslamkampioen. Zondag was dat in Londen voor de vierde maal het geval. Grigor Dimitrov veroverde de hoofdprijs door in de finale David Goffin te verslaan: 7-5, 4-6, 6-3.

Grigor Dimitrov.Beeld AP

Met de onverwachte seizoensapotheose schaarde de 26-jarige Bulgaar Dimitrov zich in het korte rijtje eindejaarspassanten achter de Rus Nikolai Davidenko (winnaar in 2009), de Argentijn David Nalbandian (2005) en de Spanjaard Alex Corretja (1998). Dat leek onmogelijk na een jaar waarin de vier grandslamtitels waren verdeeld door Roger Federer en Rafael Nadal.

Beide vedetten werden uit het toernooi geslagen door de verliezer van zondag: Goffin, de Belgische nummer acht van de wereld. Die kende in Londen niettemin de beste week uit zijn loopbaan. Hij versloeg in de poulefase van het toernooi in de O2-Arena voor het eerst in zijn loopbaan Nadal, waarna de 31-jarige nummer één van de wereldranglijst zich prompt geblesseerd (knie) terugtrok uit het lucratieve toernooi. De ATP Finals is een van de weinige toernooien die hij nooit heeft gewonnen.

Vijfde nederlaag

Vervolgens rekende Goffin zaterdag in de halve finale, ook voor het eerst in zijn carrière, af met Roger Federer: 2-6, 6-3, 6-4. Dat was pas de vijfde nederlaag van het jaar voor de zesvoudig eindejaarskampioen, die door velen wordt gezien als de beste indoortennisser aller tijden. De 36-jarige Federer won dit jaar zeven toernooien en heeft het seizoen als de nummer twee afgesloten, net achter Nadal.

'Het is de beste overwinning van mijn loopbaan', zei Goffin nadat hij onverwacht in de wedstrijd terugkwam na de verloren eerste set. Hij was in zijn zes eerdere ontmoetingen kansloos geweest tegen Federer.

Goffin werd door zijn zeges op Nadal en Federer pas de zesde speler die de beide vedetten in een toernooi wist te verslaan. Maar dat betekende niet dat hij als favoriet de finale inging. Zijn enige nederlaag van dit toernooi leed hij in de poulefase juist tegen zijn medefinalist.

Het is de beste overwinning van mijn loopbaan
Goffin over zijn overwinning op Federer
Qua prestaties bij de grandslamtoernooien ontlopen de 26-jarige leeftijdsgenoten elkaar weinig

Baby-Fed

Dimitrov zette hem daags na zijn overwinning op Nadal in slechts 74 minuten met 6-0, 6-2 aan de kant. Het bracht hun onderlinge score op 4-1 in het nadeel van Goffin, maar die wanhoopte niet. Juist op indoor hardcourt won hij eenmaal van Dimitrov, de huidige nummers zes van de wereld. Afgelopen februari was hij de sterkste in hun kwartfinaleduel tijdens het ABN-Amrotoernooi van Rotterdam: 6-4, 1-6, 6-3.

Qua prestaties bij de grandslamtoernooien ontlopen de 26-jarige leeftijdsgenoten elkaar weinig. De Bulgaar heeft nooit aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen die zijn bijnaam 'Baby-Fed' opwekte: met slechts twee halve finales (Wimbledon en Australian Open) op zijn erelijst is zijn carrière geen schim van die van Federer. Goffin kwam weliswaar slechts tweemaal tot een grandslamkwartfinale (Australian Open en Roland Garros), maar hij lijkt pas begonnen aan een opmars op de wereldranglijst.

Wellicht geeft de eindejaarszege van Dimitrov ook diens loopbaan een nieuwe impuls. Hij klimt op de wereldranglijst naar de derde plaats, zijn hoogste positie ooit. Gezien de hoge leeftijd van Federer en broze gezondheid van Nadal en Andy Murray en Novak Djokovic (die beide in Londen ontbraken) komt er de komende seizoenen wellicht een moment dat hij uit de schaduw van deze vedetten kan treden.

Anders dan voorgangers als Davidenko, Nalbandian en Corretja rest hem nog de tijd een grandslamtitel te veroveren.

Anders dan zijn voorgangers rest hem nog de tijd een grandslamtitel te veroveren