Luister naar

Wees open over psychische kwetsbaarheid

Nieuws
Vier op de negen Nederlanders hebben last van psychische kwetsbaarheid. Maar de meesten verbergen dat, terwijl openheid juist zo helpt. Voor de dag ermee.
Ronald van Assen
zaterdag 25 november 2017 om 03:00

Nederland is een gepolariseerd land. Ik denk niet dat ik u iets nieuws vertel. We zijn op velerlei gebieden doorgeschoten in het wij-en-zij denken. We bevinden ons (figuurlijk althans) in het wij-kamp of het zij-kamp. Wat nu als de scheidslijn tussen die twee kampen heel dun is? Wat als u van de een op de andere dag ineens in het andere kamp terechtkomt? Wat als het kamp waarin u zich bevindt misschien wel de rest van uw leven bepaalt? Ik heb het over het kamp dat wij psychische kwetsbaarheid noemen.

Zoiets gebeurt natuurlijk alleen bij anderen. Dat overkomt u niet! De cijfers geven echter een heel ander beeld: 42,7 procent van de bevolking wordt op enig moment gediagnostiseerd met een psychische kwetsbaarheid. Dat zijn vier op de negen Nederlanders. En als dat gebeurt, dan hebt u een probleem, want mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn allemaal knettergek, doen de raarste dingen en zijn heel gevaarlijk. Daar wilt u toch niet bij horen!

Onzin? Ik dacht het niet. Ook hier liegen de cijfers er niet om. Zeven van de tien mensen met een diagnose van psychische kwetsbaarheid ervaren vooroordelen.

Wist u dat die vooroordelen in veel gevallen erger zijn dan de kwaal zelf? Wist u dat door die vooroordelen mensen niet durven te praten over hun psychische kwetsbaarheid? Wist u dat juist omdat mensen niet open durven te zijn, ze denken dat zij de enige zijn? Wist u dat mensen hierdoor te laat of helemaal geen hulp durven te vragen? En dat een onbehandelde psychische kwetsbaarheid de problemen alleen maar kan verergeren? Dat mensen die niet op tijd of onvoldoende behandeld worden, juist veel eerder een gevaar voor zichzelf of hun omgeving kunnen opleveren dan wanneer ze wel op tijd hulp krijgen? Wist u dat juist die excessen het nieuws halen? Wist u dat de vooroordelen hierdoor in stand worden gehouden? Wist u dat het cirkeltje nu rond is en we terug bij af zijn?

openheid

Is er dan helemaal niets aan te doen? Natuurlijk wel! Vooroordelen ontstaan door onwetendheid. Het sleutelwoord om de denkbeeldige muur tussen beide kampen af te breken is openheid. Openheid leidt tot wederzijds begrip. Hoe meer mensen open zijn over hun eigen psychische kwetsbaarheid, hoe eerder we de ­vicieuze cirkel doorbroken hebben.

Ik kan uit ervaring zeggen dat het werkt. Sinds ikzelf open ben, zijn mensen in mijn omgeving dat ook geworden. Ik heb in het verleden veel te lang gewacht met hulp zoeken omdat ik dacht dat ik de enige was met zulke bizarre klachten. Als iemand in mijn omgeving open was geweest, had mijn leven er wellicht heel anders uitgezien. Ik kom er tegenwoordig openlijk voor uit. Ik heb een psychische kwetsbaarheid en wat u daarvan denkt kan mij eerlijk gezegd weinig schelen. Dat station ben ik inmiddels gepasseerd.

Beste mensen, laten wij daarom vandaag nog de vicieuze cirkel doorbreken. Die 70 procent van de mensen die vooroordelen ervaart, moet naar beneden! Als we dat voor elkaar krijgen, dan ben ik ervan overtuigd dat we veel diagnoses van psychische kwetsbaarheid in de toekomst kunnen voorkomen. En zeg nu zelf, daar worden we toch allemaal beter van. Doet u mee? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.