Themabeeld.© Piet den Blanken

Brief, posters en campagne op sociale media informeren jongeren die voor het eerst gaan stemmen over Europese verkiezingen

Mechelen -

De stad Mechelen start een infocampagne over de Europese verkiezingen. Op die manier wil het bestuur jongeren die voor het eerst gaan stemmen informeren en ook EU-burgers warm maken om hun stem uit te brengen. Er komen onder meer brieven, flyers en een website over de verkiezingen.

Stijn Van de Sande

Dit jaar moeten jongeren van 16 en 17 jaar gaan stemmen bij de Europese verkiezingen. Om die jongeren bewust te maken, start de stad met een infocampagne. “Want soms leeft het gevoel dat gaan stemmen of niet weinig uitmaakt of dat Europa een ver-van-mijn-bed-show is. Maar elke stem is belangrijk en de EU heeft een grote impact op ons leven”, zegt schepen van Burgerzaken Alexander Vandersmissen (Voor Mechelen).

Daarom krijgen alle 16- en 17-jarigen een informatiebrief. In Mechelen gaat het om 1.821 jongeren. Bij de brief zit ook een flyer. De stad verdeelt ook duizend extra flyers en 400 posters op plekken waar veel jongeren komen en er komt een campagne op sociale media. De stad wil jongeren zo informeren over de praktische kant van verkiezingen en laten weten waar ze zich inhoudelijk kunnen informeren.

Via stadsfestival Construct Europe zijn er 25 EU-leerkrachten die met Europa aan de slag gaan in de klas. “De Europese samenwerking en wetgeving spelen een belangrijke rol in ons leven. Het is belangrijk dat onze jongeren dat weten. We willen inzetten op geïnformeerde en bewuste jonge kiezers”, zegt Kristof Calvo (Voor Mechelen) van organisator Mechelen Feest.

EU-burgers

Niet alleen jongeren, ook buitenlandse EU-burgers die in Mechelen wonen, kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen. Het gaat om 3.833 potentiële kiezers. Voor hen is er geen stemplicht. Als ze willen stemmen, moeten ze zich voor 31 maart registreren. Daarom verstuurde de stad vorige week een informatiebrief in verschillende talen. “Dat leverde al tientallen nieuwe registraties op”, aldus Vandersmissen.

Tot slot kan je alle informatie over de wirwar aan verkiezingen en verschillende regels per doelgroep terugvinden op de website van de stad. “Zo kan iedereen vlot de weg vinden naar de juiste informatie en formulieren voor bijvoorbeeld volmachten”, klinkt het.

www.mechelen.be/verkiezingen
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners