Een bamboestok zorgt ervoor dat de boer niet over dit nestje rijdt
Inagro

50 euro per nest: Bilzen wil compensatie geven aan boeren die eieren van kievit sparen

In Bilzen wordt een project opgestart om kievitsnesten te beschermen. Nu worden de eieren vaak vernield door maaiende landbouwers. Maar er kunnen bijvoorbeeld markeringen aangebracht worden, zodat de boer beter ziet waar het nest zich bevindt. De stad wil ook een subsidie van 50 euro betalen per beschermd nestje. Het gaat wel nog maar om een voorstel dat nog op de gemeenteraad moet komen.

"Een kievitsnest is vaak niet meer dan een ondiep kuiltje met wat takjes waarin enkele eieren worden gelegd. Die eieren zijn bruin zoals de grond errond. De nesten zijn dus erg moeilijk te zien en dat maakt ze extra kwetsbaar", zegt Joke Rymen van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.

"Voorlopig is het nog vrij makkelijk om de nesten te spotten. De kievit is een echte luchtacrobaat. De kans is groot dat je ze boven de velden ziet rondvliegen. Zo verraden ze dat er ergens een nest ligt", zegt Rymen.

"Eens de landbouwer een nest gevonden heeft, kan die een afspraak maken met Regionaal Landschap om een markering te laten plaatsen", vertelt Rymen. Er worden dan stokken met een felle kleur rond het nest geplaatst. Zo weet de landbouwer welk stukje hij moet mijden als hij maait.

Wildreddend maaien

"Er zijn ook andere manier om wild te beschermen tijdens het maaien. Dat kan heel eenvoudig door de maairichting aan te passen. Normaal maaien de boeren van de buitenkant van hun veld naar binnen. Op die manier drijf je alle dieren naar het midden van het veld."

"In de plaats daarvan kunnen boeren van binnen naar buiten maaien. Zo geef je jonge kievitten, maar ook haasjes en reeën de kans om weg te vluchten, maar het moet natuurlijk wel haalbaar blijven voor de boer."

50 euro per nestje?

"De stad Bilzen wil een subsidie toekennen aan boeren die de eieren beschermen", zegt schepen van Leefmilieu Pieter Nelissen (Trots op Bilzen). Het zou gaan om ongeveer 50 euro per nestje dat beschermd wordt. Voorlopig gaat het om een voorstel. Het moet nog worden goedgekeurd op de gemeenteraad. 

Het project om kievitten te beschermen, wordt dit jaar uitgetest in Bilzen, maar ook andere steden en gemeenten tonen interesse. In Hasselt en Nieuwerkerken wordt bekeken wat daar de mogelijkheden zijn.

Een jonge kievit
Martha de Jong-Lantink

Meest gelezen