Amerikaanse “hel en furie” heeft amper half uurtje nodig om Noord-Korea te bereiken

© AP

Diep onder de grond in het noordwesten van de Verenigde Staten staan 150 reusachtige kernraketten klaar om eender waar op aarde dood en vernieling te zaaien.

Ze zijn twintig keer zo krachtig als de atoombom die op Hiroshima werd gedropt op het einde van de Tweede Wereldoorlog. En ze hebben nauwelijks dertig minuten om eender welke plek op onze Aarde tot doelwit uit te kiezen van een kernaanval.

Honderdvijftig kernraketten van het type Minuteman III wachten op een sein van president Donald Trump om te vertrekken en hun doelwit onder te dompelen in “vuur en furie zoals de wereld nog nooit heeft gezien”. Een dreigement dat de laatste weken in de sudderende Noord-Koreacrisis steeds dichterbij lijkt te zijn gekomen.

Super nukes

Een journalist van het Australische Channel Nine’s 60 Minutes kreeg de hoogst zeldzame toelating om de plek te bezoeken waar het meest vernietigende kernarsenaal ter wereld ligt.

Die plek bevindt zich diep onder de grond van Montana, een van de dunst bevolkte en meest onherbergzame staten van de VS. En toch is het maar een van de vele opslagplaatsen voor het Amerikaanse arsenaal aan “super nukes”.

© AFP

Bunker diep onder grond

Het personeel dat in de ondergrondse bunker werkt, houdt zich permanent klaar om op de juiste knoppen te drukken.

“Niemand van ons komt ’s morgens naar het werk in de hoop dat vandaag de dag is”, zegt master sergeant Jennifer Hubner in de documentaire. “Maar we hopen dat onze vijanden twee keer nadenken voor ze ons of een van onze bondgenoten aanvallen met massadestructie-wapens. Wij zijn er om jullie in de rug te dekken.”

De reporter mocht als eerste de controlekamer bezoeken van waaruit ’s wereld meest vernietigende wapens kunnen worden gelanceerd.

De controlekamer is gebouwd in een kleine ruimte twintig meter onder de grond in een bunker met muren van beton en staal die zelfs een kernontploffing kunnen weerstaan.

“Die controlekamer is permanent bemand door twee raketoperatoren, de klok rond”, aldus de journalist.

Kim Jong-un

De Verenigde Staten besteden de komende tien jaar 340 miljard dollar aan de uitbouw van hun kernprogramma dat afschrikwekkend genoeg moet zijn om vijanden zoals Noord-Korea in het gareel te houden.

“Geen enkele natie kan aan onze raketten ontsnappen”, zegt commandant Ronald Allen. “Wij hebben de mogelijkheid om iedere vijand op de knieën te dwingen”, klinkt het stoer. “Waar ook ter wereld.”

“Er komt misschien een moment dat Kim Jong-un moet beseffen dat als hij overgaat tot een druk op de knop, hij verantwoordelijk zal zijn voor het einde van zijn regime.”

En dat einde zou wel eens kunnen starten vanuit die kleine bunker in Montana, twintig meter onder de grond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen