Direct naar artikelinhoud
Politiek

N-VA-fractie verlaat Kamer terwijl Ecolo spreekt als protest tegen Francken-foto

De N-VA-fractie heeft vandaag de Kamer verlaten terwijl Ecolo aan het woord was. Dit als protest tegen een foto die Jong Ecolo gisteren verspreidde van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in nazi-uniform. Francken zelf dient klacht in, zo laat hij weten via Facebook.

en

Gisteren verspreidde Jong Ecolo op sociale media een beeld van Francken in nazi-uniform, om de aanpak van de staatssecretaris van de vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark aan de kaak te stellen. 

Het beeld werd door velen als smakeloos weggezet - ook onder meer door Groen, dat met Ecolo één Kamerfractie vormt, is niet gediend met de actie. "Wij distantiëren ons hiervan", klonk het bij parlementslid Wouter De Vriendt.

Klacht

Theo Francken eiste al excuses van de jongerenafdeling van de Franstalige groenen, maar kreeg die niet. "Wel integendeel", zo schrijft Francken op zijn Facebookpagina. "Zo fier dat die groene antipolariseringsheldjes zijn. Ik dien klacht in. Het stopt hier", aldus Francken. "Ik krijg schrik van dit soort mensen."

Francken verwijt Jong Ecolo de holocaust te minimaliseren. "Links mag alles. Bah. Bah. Bah.", klinkt het nog.

"Buiten proportie"

Zakia Khattabi, medevoorzitter van Ecolo, noemt de klacht "buiten proportie". "Hij heeft een bron gevonden die hij in de media en ook electoraal uitbuit", zegt ze aan de Franstalige krant Le Soir. "Het is onevenredig dat een staatssecretaris politieke jongeren op deze manier pest. Dit komt overeen met het beleid van de federale overheid om de zwaksten aan te vallen. Hij heeft nu een nageltje gevonden waarop hij kan blijven slaan tot het breekt."

Zakia Khattabi, medevoorzitter van de Franstalige groenen.Beeld BELGA
N-VA-Kamerleden stappen op tijdens de plenaire sessie vandaag.Beeld BELGA