Studenten en medewerkers willen een gesprek met rector Van de Walle.
Foto: Belga

Medewerkers UGent steunen protest studenten in open brief: "Waarom is advies mensenrechtencommissie over Israël genegeerd?"

Meer dan 400 studenten en medewerkers van de UGent, onder wie ook een 25-tal professoren, steunen de geplande actie in een universiteitsgebouw later vandaag. Dat blijkt uit een open brief gericht aan de raad van bestuur en aan rector Rik Van de Walle. UGent-professor Koen Bogaert dringt aan op dialoog over de samenwerking met Israël.

De ondertekenaars eisen dat de UGent tijdelijk de samenwerkingen met Israëlische universiteiten of instellingen opschort. In de brief wordt ook opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Professor Koen Bogaert, verbonden aan de vakgroep Conflicten en Ontwikkelingsstudies, steunt het protest en hoopt vooral op dialoog vanuit de universiteit.

"De rector blijft momenteel op de achtergrond. Ik hoop dat hij in de toekomst in dialoog gaat. Dat is zeker de vraag van de bezorgde studenten. En vooral dialoog over het waarom dat de raad van bestuur en de rector het advies van de mensenrechtencommissie niet volgen", zegt Bogaert in De Ochtend (Radio 1).

Die mensenrechtencommissie heeft een uitzondering gevraagd op het gewone mensenrechtenbeleid aan de UGent, waarbij partner per partner wordt bekeken.

"In het uitzonderlijke geval van Israël wordt een tijdelijke opschorting van alle bilaterale samenwerkingen gevraagd", aldus Bogaert.

"Het oude beleid is goed en gaat al verder dan op andere internationale universiteiten, maar Israël is een uitzondering. Er zijn al maandenlang waarschuwingen, waaronder die van het Internationaal Gerechtshof (om een volkerenmoord in Gaza te vermijden, red.). Er moeten serieuze maatregelen komen."

De volledige open brief, getiteld 'Niet in onze naam' 
Met deze brief wensen wij ons als personeelsleden van de Universiteit Gent te distantiëren van de beslissingen genomen door de raad van bestuur en de communicatie van rector Rik Van de Walle.

We zijn diep geschokt door de beslissing van de rector en de raad van bestuur om het advies van de eigen Mensenrechtencommissie naast zich neer te leggen. Deze commissie kwam na een grondige evaluatie m.b.t. de positie van onze universiteit tot het advies om gezien de huidige context van onweerlegbare oorlogsmisdaden en grootschalige mensenrechtenschendingen geen bilaterale samenwerkingen meer af te sluiten met alle Israëlische universiteiten.

De Israëlische staat is rechtstreeks verantwoordelijk voor het verlies 33.000 Palestijnse levens en 77.000 gewonden waarvan 2/3 vrouwen en kinderen. De Israëlische staat is rechtstreeks verantwoordelijk voor het vernielen van de helft van de woningen in Gaza, miljoenen mensen op de vlucht en de volledige vernietiging van de gezondheidszorg. De Israëlische staat is schuldig aan schendingen van de rechten van de mens waaronder het inzetten van hongersnood als wapen door het tegenhouden van levensnoodzakelijke hulpgoederen aan de grenzen van Palestina. De Israëlische staat is verantwoordelijk voor het bombarderen en vernietigen van alle 13 universiteiten in Gaza en de opheffing van scholing voor honderdduizenden kinderen. Dat onze werkgever zich loyaal toont aan de instellingen onlosmakelijk verbonden aan dit regime vervult ons met schaamte.

Daarom wensen we ons te distantiëren van de raad van bestuur en de rector die financiële belangen en politieke overwegingen laten primeren op mensenrechten. De stilte en het gebrek aan transparantie omtrent de Palestijnse genocide staan in scherp contrast met de openlijke veroordeling van de Russische invasie in Oekraïne naar pers en medewerkers en de daaropvolgende algemene samenwerkingstop. Dit is waarom we onze steun willen betuigen aan de studenten die al maandenlang vreedzaam actievoeren om de bedenkelijke positie van de Universiteit Gent aan te kaarten met wekelijkse sit-ins. Hun oproep tot transparantie omtrent de banden van de universiteit en de procedures die deze in vraag stellen werden systematisch genegeerd. De universiteit is een plek waar eenieder zich mag uitspreken tegen onrecht en ook in de geschiedenis van onze universiteit zijn veel voorbeelden van sociale strijd terug te vinden die al meermaals hun vruchten afwierpen. Dat de rector deze moedige studenten eerst negeert en vervolgens afdreigt, druist in tegen alles waar onze universiteit voor zou moeten staan. Daarom hebben we begrip voor de geplande bezetting van de universiteitsgebouwen en veroordelen de repressieve dreigementen van de rector ten strengste.

De UGent liet al weten deze week meer uitleg te willen geven waarom ze bepaalde samenwerkingen met Israëlische partners positief of negatief heeft beoordeeld.

Studenten proberen al sinds oktober een gesprek te voeren

Koen Bogaert, professor aan de UGent

Bogaert wijst erop dat er al langer actie wordt gevoerd in Gent, sinds oktober met onder meer petities en sit-ins (zitblokkades). "Studenten proberen al maanden een dialoog op te starten, maar ze worden genegeerd", stelt de professor. 

Acties vorige week aan de UGent.
Foto: Belga

Vanaf vandaag tot woensdag volgt een nieuwe actie in een van de gebouwen van de universiteit.

Als er geen gesprek komt met de rector, zal er nagedacht worden over volgende acties. Dat vermoedt Bogaert sterk. "Alleszins om toch die dialoog op te starten." 

Beluister: Professor Bogaert licht het protest toe in De Ochtend

Meest gelezen