Brittney Griner maakte vorige zomer haar comeback in de WNBA en begint op 14 mei aan nieuwe campagne in Amerikaanse competitie.

Basketbal Olympische Spelen/WNBA

Brittney Griner overwoog zelfmoord toen ze in Russische gevangenis zat: “Ik had zelfs geen toiletpapier”

Antwerpen -

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, ooit nog ploeggenote van Belgian Cat Emma Meesseman bij Ekaterinburg, overwoog zelfmoord te plegen toen ze in 2022 negen maanden in de gevangenis in Rusland zat. Dat onthulde ze in een interview met ABC.

Patrick Ceulemans

Brittney Griner werd in februari 2022 in een Russische luchthaven gearresteerd in het bezit van een verdamper en vloeistof met cannabis, een product dat in Rusland verboden is. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar, maar werd in december 2022 vrijgelaten na een veelbesproken gevangenenruil tussen de VS en Rusland. Tijdens haar gevangenschap voelde ze zich soms “minder dan menselijk”, verklaarde de 33-jarige in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC.

Brittney Griner op het moment van de gevangenruil met Viktor Boet.© EPA-EFE

 De intussen 33-jarigeAmerikaanse center overwoog zelfs om zelfmoord te plegen. “Ik dacht niet dat ik in staat was om te verdragen wat me te wachten stond. Op mijn matras bijvoorbeeld zat een enorme bloedvlek. Ik had zelfs geen zeep of toiletpapier. Op dat moment voelde ik me minder dan menselijk”, zei de Amerikaanse superster over haar gevangenisomstandigheden.

“Toen ik negen jaar naar de gevangenis moest, was ik bang voor alles wat me kon overkomen, ik ging het onbekende tegemoet”, zei Griner, die op dat moment (tijdens het tussenseizoen van de Amerikaanse profcompetitie WNBA) voor de Russische club Ektaterinburg speelde. De club waar ze dus ploegmaat was van Emma Meesseman. ABC publiceerde recent enkele fragmenten uit het interview, dat woensdag uitgezonden. Volgende maand brengt Brittney Griner een boek over haar tijd in de gevangenis uit, getiteld “Coming home”.

Velen hadden Griner, toch tweevoudig olympisch kampioene, verwacht op het olympisch kwalificatietoernooi in februari in het Antwerpse Sportpaleis. Griner zat in de preselectie van Team USA maar was fysiek nog niet volledig top om haar comeback bij de nationale ploeg te maken. Die maakte ze wel vorige zomer in de WNBA bij haar team Phoenix Mercury waar ze in 31 matchen toch goed was voor een knap gemiddelde van 17 punten, 7 rebounds en 2 assists. Griner won in 2014 de WNBA-titel met Phoenix Mercury. Op 14 mei begint ze aan haar elfde campagne in de WNBA en met Phoenix.

Met onder meer levende legende Diana Taurasi gaat ze op zoek naar een derde olympische gouden medaille.© AP

De Belgian Cats spelen op de Olympische Spelen in Parijs op 1 augustus tegen Team USA, met meer dan waarschijnlijk Brittney Griner in het Amerikaanse sterrenteam. Het wordt een blij weerzien met Emma Meesseman, met wie ze van 2016 tot 2022 samenspeelde. Griner, een uithangbord van de LGBT+ gemeenschap vertelde op ABC dat ze nooit meer in het buitenland wil spelen, behalve nog een laatste keer op de Olympische Spelen.

Iedereen met zelfmoordgedachten kan contact opnemen met de Zelfmoordlijn en op het nummer 1813 (anoniem, gratis en 24 uur per dag bereikbaar). Ga voor meer informatie naar www.zelfmoord1813.be.

Brittney Griner speelde jaren samen met Belgian Cat Emma Meesseman.© Sebastien Smets -

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal