Bikram-yoga is niet beter dan gewone yoga

Ook Karen Daemen waagde zich al aan bikram-yoga. Al was dat niet bijzonder aangenaam. © Joost De Bock

Bikram-yoga, die je beoefent in de sauna, of toch in een ruimte bij veertig graden, is niet beter voor je gezondheid dan reguliere yoga. Dat melden onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Texas in het vakblad Experimental Physiology.

Pieter Van Dooren

Bij bikram-yoga neem je in een hete ruimte 26 poses aan, en doe je twee ademhalingsoefeningen. Stacy Hunter is naar eigen zeggen de eerste die de effecten van de warmte en de yoga uit elkaar haalde. Haar conclusie: dat zweterige gedoe bij veertig graden is nergens voor nodig. Voor je vasculaire gezondheid maakt het geen verschil met dezelfde poses bij kamertemperatuur.

Ook dan zag de onderzoekster veranderingen in de dekcellen van de bloedvaten die betrokken zijn bij ontstaan en ontwikkeling van atherosclerose. Veranderingen die de atherosclerose (‘aderverkalking’) mogelijk vertragen.

Soepele ader

De onderzoekster zocht tachtig sedentaire mensen van middelbare leeftijd en van vergelijkbare gezondheid. Een groep liet ze twaalf weken lang drie sessies bikram-yoga per week uitvoeren. De tweede groep deed dezelfde oefeningen, maar dan in een lokaal op normale temperatuur. De derde groep hoefde helemaal niets te doen; ze diende als controle om te zien of de veranderingen in de bloedvaten niet vanzelf opdoken, gewoon door het verstrijken van de tijd.

De onderzoekers maten gewicht, cholesterol, bloeddruk en het vermogen van een ader in de voorarm om uit te zetten (als indicatie voor de toestand van de dekcellen). Bij beide yogagroepen werd die ader wat soepeler, bij de controlegroep niet.