Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Antwerp verstoort gevestigde orde

► Bölöni vuurt zijn spelers aan tegen Club. 'Ik ben zwaar ontgoocheld.'Beeld Photo News

Je denkt dat ze uitgeteld zijn, maar dan nog zal het Club Brugge van Ivan Leko uit de omknelling ontsnappen. Zelfs op de Bosuil, waar voetballers en fans door de muur gaan.

De laatste rush van een machtige Jelle Van Damme in de rug van Dion Cools was er te veel aan. Van Damme zat er helemaal doorheen en trapte het leer in de voeten van een Club-speler. Het werd seconden later 2-1 en zelfs nog 2-2. Op het bestuursterras van de gloednieuwe hoofdtribune was Club-voorzitter Bart Verhaeghe klaar om te skydiven. Het zegt veel over het respect dat FC Antwerp en de Bosuil in korte tijd hebben verworven. Zij komen de gevestigde orde verstoren, en dat maakt de grootste emoties los.

Ook bij Antwerp-coach Laszlo Bölöni: "Ik vind het bizar dat men er niet in slaagde om op tijd de aansluiting van onze nieuwe speler Pitroipa in orde te brengen. Alle andere nieuwe spelers in België raakten aangesloten. Ik wijs naar niemand."

Net zozeer vond Antwerp het vreemd dat de voetbalbond uitgerekend deze week een nieuwe inspectie van de Bosuil vroeg. Sterke man Luciano D'Onofrio grijnsde eens in de coulissen. "Je connais le jeu", was het enige wat hij kwijt wilde.

Antwerp zat al vroeg op een wolk. Hun voetbal, in een ijzeren regie van Bölöni, is simplistisch: in drie, maximum vijf baltoetsen aan de overzijde staan. De afvalberg is na verloop van tijd niet meer te overzien, maar het is efficiënt.

Club Brugge was nagenoeg een hele wedstrijd onherkenbaar aan de bal. "Omdat we te statisch waren", legde coach Leko uit. Hij was met name niet tevreden over zijn spitsen. Wesley, Diaby en Dennis speelden voortdurend dertig meter van het doel van Bolat, niemand die eens in de rug van de defensie dook. "Die paar keer dat we dan toch diepgang hadden, was telkens met Vormer", verzuchtte Leko. Door de afwezigheid van Limbombe miste Club ook die ene speler die met zijn snelheid een defensie kan uiteenrijten.

'Ik had het gevoel dat we in de laatste minuten al aan het feesten waren'
Laszlo Bölöni, coach Antwerp

Eigen video-installatie

Maar Club is Club. Je zult ze twee keer moeten verslaan in een match. De bezoekers roken dat Antwerp aftelde naar het eindsignaal. Bang bang: 2-2 in minuut 88 en 92. De Bosuil was ineens een doodstil kerkhof.

De gelijkmaker van Vormer leverde wel stof voor discussie op. Antwerp-voorzitter Paul Gheysens wil zelf een permanente installatie voor een videoref kopen. "Het enige wat de KBVB moet doen, is het toestel homologeren. Potentieel mistasten van de scheids kan dan simpelweg door technologie aangepakt worden op de Bosuil, een oplossing die blijkbaar vanuit de KBVB niet lukt."

Bölöni zei tot slot zwaar ontgoocheld te zijn. "We leverden een uitstekende wedstrijd af, zeker tegen de ploeg die de competitie domineert, maar in voetbal duurt een match nu eenmaal 90 en geen 85 minuten."

Waaraan het lag? Bölöni kon maar één minpuntje vinden. "Ik had het gevoel dat we in de laatste minuten al aan het feesten waren. We verzorgden net iets te veel de show."