Luister naar

Royalty: Buitenechtelijke kinderen met koninklijk bloed

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: buitenechtelijke kinderen met koninklijk bloed.
Tirza van der Graaf
maandag 22 januari 2018 om 03:00
Prins Carlos de Bourbon de Parme is al jaren verwikkeld in een rechtszaak, waarin zijn buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra zijn prinselijke titel opeist.
Prins Carlos de Bourbon de Parme is al jaren verwikkeld in een rechtszaak, waarin zijn buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra zijn prinselijke titel opeist. anp / Sander Koning

Het was groot nieuws afgelopen week: krijgt Nederland er een nieuwe prins bij? We zullen het binnenkort weten. Binnen nu en een paar weken doet de Raad van State uitspraak over de zaak Hugo Klynstra (1997) zoon van prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene en ­Brigitte Klynstra. Afgelopen maandag behandelde de Raad van State de zaak, bleek na berichtgeving van de Volkskrant. De zitting was besloten.

Prins Carlos is al jaren verwikkeld in de zaak, ook al is hij sinds 2010 getrouwd met Annemarie Gualthérie van Weezel. Hugo eiste in 2015 zijn titel op, wat werd geaccepteerd door toenmalig minister van Justitie Ard van der Steur. In 2016 volgde een rechtszaak, waar Hugo Klynstra ook gelijk kreeg. De Raad van State gaat hier waarschijnlijk in mee.

rechtszaken

In andere landen komen dit soort zaken ook voor. Soms worden kinderen erkend, soms niet. Denk aan prins Albert van België, de vader van koning Filip. Kunstenares Delphine Boël is al jaren bezig te bewijzen dat Albert haar vader is: haar moeder en de prins hadden jarenlang een verhouding. Maar Albert verscheen nooit op de rechtszaken en heeft altijd geweigerd mee te doen aan een DNA-test.

Prins Bernhard, echtgenoot van koningin Juliana, onthulde in 2004 zelf aan de Volkskrant dat hij twee buitenechtelijke kinderen heeft: Alicia en Alexia. Royaltyverslaggever Marc van der Linden schreef later een boek over een derde vermeende buitenechtelijke dochter van Bernhard: Mildred Zijlstra. Ook prins Albert van Monaco heeft meerdere buitenechtelijke kinderen, en tegen ex-koning Juan Carlos van Spanje zijn meerdere rechtszaken aangespannen van mensen die beweren zijn kind te zijn.

De geschiedenis laat zien dat bastaarden bij koningshuizen van alle tijden is. De Britse koning Henry VIII (1491-1547) bijvoorbeeld had er naar verluidt meerdere. Hij erkende er slechts één: Henry Fitzroy, die hij kreeg met hofdame Elisabeth Blount. Zijn voorvader Henry I (ca. 1068-1135) kreeg negen dochters en dertien zonen buiten het huwelijk, en het kunnen er zelfs meer zijn. Hij accepteerde meerdere van deze bastaardkinderen, want in de donkere middeleeuwen was het vrij normaal om als ­koning meerdere relaties te hebben.

Huis van Oranje

Ook in het Huis van Oranje kwam het voor. Neem Justinus van Nassau, het enige buitenechtelijke kind van Willem van Oranje. Hij werd geboren in 1559 en zijn moeder was Eva Elincx. Stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647) kreeg één bastaard, Willem V (1748-1806) sowieso ook, maar net als bij Henry I is het precieze aantal onbekend.

In 2013 bleek uit hun nieuwe biografieën dat ook de latere koningen Willem I (1772-1843) en Willem III (1817-1890) kinderen buiten hun huwelijk verwekten. Schrijver Jeroen Koch ontdekte dat Willem I vanaf 1806 maar liefst vier kinderen met Julie von der Goltz kreeg. Ironisch aan dit verhaal is dat toen zijn eigen vrouw Wilhelmina van Pruisen overleed, hij alsnog met Julie had kunnen trouwen. Toch koos hij voor een andere vrouw: Henriëtte d’Oultremont de Wégimont. Van Willem III is bekend dat hij een slecht huwelijk had met zijn vrouw Sofie. Op een gegeven moment kreeg hij een verhouding met Louise Rouvroy, die in verwachting raakte en met wie hij samen wilde gaan wonen, zo ontdekte schrijver Dik van der Meulen. Maar dit ging niet door: in 1859 kwam Willem III toch als koning op de troon. <

agenda

21-23 januari: President Juan Carlos Varela van Panama brengt een werkbezoek aan Nederland.

24 januari: Start Nationale Voorleesdagen. Prinses Laurentien leest voor.

27 januari: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig bij de opening van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.