© Olivier Matthys

Uitbreidingsplannen Brussels Airport uitgelekt: tot 22 huizen weg en ‘buffer’ van 18 meter hoog

De geplande uitbreiding van de luchthaven van Zaventem wordt wel heel ingrijpend voor de omwonenden. Dat blijkt uit het uitgelekte plan dat een designbureau opstelde in opdracht van Brussels Airport Company (BAC). “In het slechtste geval verdwijnen er 22 huizen en komt er een vier kilometer lange muur van achttien meter hoog waar de blijvers tegenaan kijken.”

cds

De plannen van het designbureau Arcadis spitsen zich toe op de ontwikkeling van piste 25, die tussen de dorpen Humelgem en Erps-Kwerps ligt. Arcadis voorziet twee opties. Eén zonder verlenging van de piste en één met verlenging. Die laatste optie – de meest comfortabele voor de groei van de luchthaven – is ook de meest ingrijpende. De startbaan wordt dan 900 meter langer, krijgt een extra taxibaan en wordt omringd door een geluidwerende buffer.

“De muur zal goed vier kilometer lang zijn en achttien meter hoog. En desondanks zal de geluidshinder nog verdubbelen”, zegt burgemeester Chris Taes (CD&V) van Kortenberg, waaronder Erps-Kwerps valt. “Dat wil niemand hier. De luchthaven mag dromen, maar wij zullen er alles aan doen opdat dit plan nooit werkelijkheid wordt.”

Ook in Humelgem, dat bij de gemeente Steenokkerzeel hoort, voorziet de luchthaven grote werken. Als de optie van de langere piste plus wal het haalt, zullen daar 22 woningen verdwijnen. Maar ook als de piste niet verlengd wordt, moeten er nog tot zestien huizen weg.

Burgemeester Kurt Ryon (Klaver-N-VA) is net als zijn Kortenbergse collega niet te spreken over de ingrepen. “Humelgem mag geen tweede Doel worden. Het kan niet dat wij ons dorp moeten afgeven, zodat de luchthaven de strenge Brusselse geluidsnormen kan omzeilen. Want hoe verder de piste naar het oosten leidt, hoe sneller de vliegtuigen een bocht kunnen maken zonder over Brussel te moeten. Zo omzeilen ze de strenge normen én de boetes.”

Bij BAC zegt woordvoerster Anke Fransen dat het bureau is aangesteld om de verschillende opties concreet op te tekenen. “Maar er is nog geen beslissing genomen. De uiteindelijke beslissing zal ook niet door ons, maar door de politieke overheid genomen worden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER