Direct naar artikelinhoud
Nieuwe videoclip

Blackwave. in space: een roadtrip door het hiphopuniversum

Blackwave.Beeld RV

Een nieuwe single van blackwave., een nieuwe videoclip. Voor 'Swangin' verruilt het Antwerpse hiphopduo de straten van zijn stad voor de kosmos, "where no man has gone before".

De Antwerpse cineasten Aäron Beyers en Eloi Nsanzabandi zijn exponenten van een jonge generatie creatievelingen die wat graag de meest uiteenlopende knipoogjes naar de hedendaagse popcultuur in zijn werk smokkelt. Ze creëerden al inventieve videoclips voor hiphopartiesten als blackwave. en Amo Achille, maar ook voor popfenomeen Laura Tesoro. Met de clip voor ‘Swangin’, de nieuwe single van blackwave., stort het duo zich halsoverkop in de sciencefiction.

“Voor mij is het altijd een droom geweest om sciencefiction te maken”, bezweert een enthousiaste Aäron Beyers ons. “Sciencefiction heeft het ultieme internationale karakter. Je associeert het niet meteen met de doorsnee Vlaamse film. De clip van ‘Swangin’ kun je beschouwen als onze zoektocht doorheen het sciencefictiongenre. Een beetje zoals het nummer voor blackwave. een zoektocht is naar wat die mannen nu willen betekenen in de hiphop. Voor hen is het een roadtrip door het hiphopuniversum, als het ware.”

Kanye en Crystal Pepsi

Aan filmreferenties -en knipoogjes geen gebrek in de clip. We stoten op een flard 2001: A Space Odyssee, op een vleugje Back to the Future, Tron en Battlestar Galactica. Voor Beyers was het hoorbaar erg plezierig om in dat futuristische universum te vertoeven.

Kanye en Crystal Pepsi
Beeld RV

“Reken maar. 2001 van Kubrick is toch dé oer-sciencefiction voor mij. Heel experimenteel en verplicht voer voor filmstudenten. We hebben geprobeerd om de oude en de nieuwe school te combineren. Blade Runner, die ik heb ontdekt dankzij de pas verschenen vervolgfilm, zit er in. En Back To The Future, dat zijn dertigste verjaardag viert, ook. Vaak via subtiele hints: de jongens die Nike-sneakers dragen of zo’n oldskoolflesje Crystal Pepsi.”

Maar Beyers en Nsanzabandi gaan verder dan sciencefictionplaagstootjes en slaan ons een liedje lang om de oren met de meest waanzinnige popreferenties. Zelfs Kanye West wist zich op één of andere manier in het blackwave.-universum te verschansen.

'De ruimtepakken zijn een mix van streetwear en iets futuristisch. De ruimtehelmen doen dan weer denken aan het Space-X-bedrijf van Elon Musk'
Aäron Beyers

“Ken je de kortfilm bij ‘Runaway’ van Kanye? Daar zit een vaak geparodieerde scène in waar Kanye met zijn Akai MPC-drummachine in de weer is. Daarnaar verwijzen we in de cockpitscène. Let er maar eens goed op. Trouwens, de ruimtepakken die Willem Ardui en Jean Atohoun dragen, zijn een mix van streetwear en iets futuristisch. De ruimtehelmen doen dan weer denken aan het Space-X-bedrijf van Elon Musk.”

Atomium

Wie zijn hoofd breekt over de futuristische, industrieel ogende locaties in de videoclip, zal verrast zijn bij het horen dat het om typisch Belgische plaatsen gaat. Zo zijn de claustrofobie opwekkende lichttunnels simpelweg de roltraptunnels in het Atomium. De akelig witte beelden in het openingsshot werden dan weer gefilmd in de White Cinema, de bioscoop in het Brusselse winkelcentrum Dockx. De weirde, donkere kamer met de verlichte aquariums? Een dierenwinkel in Brussel, zowaar.

Atomium
Beeld RV

“De grote uitdaging bij dat soort locaties is dat je ze moet kunnen isoleren en uit hun context trekken”, aldus Beyers. “We hebben niet het budget om in Tokio of Hongkong te gaan filmen dus we moeten creatief zijn. Locatiespotten is een tweede natuur voor mij geworden. Als ik ergens voorbijfiets en ik zie een tot de verbeelding sprekend pand of een inspirerende ruimte, maak ik er in mijn hoofd een foto van. Zo vergeet ik het niet.”

Met de clip voor ‘Swangin’ klimmen Beyers en Nsanzabandi een sport hoger op de ladder in het Belgische videoclipwereldje. Wat zijn hun ambities? “Goh, Sampha heeft prachtige clips. Hij staat hoog op ons verlanglijstje. We zijn grote fans van Kahlil Joseph, die geweldig werk voor Beyoncé en FKA Twigs heeft gedaan. Of van Hiro Murai, die met Childish Gambino heeft gewerkt. Ah, en Solange mag ons altijd bellen. (lacht) Iets dichter bij huis? Da’s niet moeilijk: we zouden zeer graag samenwerken met Stromae!”

blackwave. speelt op 31/3 in CC Lier en 23/11 in AB (Brussel). Meer concertdata vind je hier.

Bekijk hier exclusief de videoclip: