Direct naar artikelinhoud
Kasteelmoord

Proces kasteelmoord: "Incestklacht André Gyselbrecht was joker"

Openbaar ministerie betwist dat klacht onder de mat werd geveegd
Beeld BELGA

"De incestklacht van André Gyselbrecht was een joker, net als enkele andere handelingen, voor het geval het zou mislopen." Volgens het openbaar ministerie speelden incestaantijgingen nauwelijks een rol bij de moord op Stijn Saelens.

Openbaar aanklagers Céline D’Havé en Fien Maddens trokken gisteren een hele procesdag uit voor hun requisitoor tegen de Ruiseleedse huisarts André Gyselbrecht. Hij huurde medio 2011 via zijn patiënt Pierre Serry de Nederlandse huurmoordenaar Antonius Van Bommel in om zijn schoonzoon Stijn Saelens te laten doden. In zijn obsessie voor de boeken over de nimf Anastasia en een rond haar gegroeide spirituele beweging, was de man er volgens een kinderpsychologe van overtuigd geraakt dat vaderliefde zich kon uiten door de vagina van zijn vijfjarige dochter te zoenen.

Drieëneenhalve maand voor de moord, op 14 oktober 2011, stapten Gyselbrecht en zijn dochter Elisabeth naar het parket in Brugge met een incestklacht, maar daar gebeurde zo te zien weinig mee. Saelens werd in elk geval nooit opgeroepen voor een verhoor. Eens hij vernam dat er een klacht tegen hem was ingediend, ging hij reizen: naar de Verenigde Staten, India en Australië. In de laatste weken en dagen van zijn leven probeerde hij Elisabeth zover te krijgen dat ze met hem en de kinderen naar Australië zou emigreren, iets wat Gyselbrecht onder geen beding wilde zien gebeuren.

Normvervaging

Aanklaagster Fien Maddens betwistte dat de klacht onder de mat zou zijn geveegd: “Dat onderzoek is in eer en geweten gevoerd door een onderzoeksrechter, niet door het parket. Bij zo'n onderzoek wordt geen rekening gehouden met de naam en faam van de indiener van de klacht of de vermeende dader. Maar bij de klachtbevestigingen door Elisabeth en dokter Gyselbrecht zwakten ze later de klacht af. Ze hadden het over normvervaging.”

'Dat onderzoek is in eer en geweten gevoerd door een onderzoeksrechter, niet door het parket. Bij zo'n onderzoek wordt geen rekening gehouden met de naam en faam van de indiener van de klacht of de vermeende dader'
Aanklaagster Fien Maddens

Volgens Céline D’Havé dateerde het plan om Stijn Saelens te doden al van in juni, maanden voor de incestklacht. Ze portretteerde André Gyselbrecht als een bemoeizieke pater familias, eerder dan een opa die bekommerd was om zijn kleindochter: “Volgens Werner Saelens, de vader van Stijn, dreigde André er in juni al mee Stijn te zullen doodschieten als hij zou vertrekken naar Australië. Door dat gesprek, waaruit bleek dat de familie Saelens geen probleem had met een vertrek naar Australië en waarschijnlijk zelfs financiële hulp zou bieden, is André bang geworden. Hij heeft beseft dat er maar één oplossing was.”

Vanuit de beklaagdenbank onderging Gyselbrecht het requisitoor gisteren hoofdschuddend. Hij blijft erbij dat hij Serry pas in augustus voor het eerst aansprak. Het initiële plan bestond erin Saelens op 31 januari 2012, net voor zijn vertrek naar Australië, te doden en het lichaam te doen verdwijnen, waarna iedereen hem aan de andere kant van de wereld zou wanen. Het liep mis door een file, die middag op de E40, waarna het lichaam werd begraven in een put op een domein van Pierre Serry in Maria-Aalter.

'De klacht werd ingediend nadat Gyselbrecht de opdracht gegeven had om Stijn Saelens op te ruimen'
Aanklaagster Céline D'Havé

Céline D’Havé: “De klacht werd ingediend nadat Gyselbrecht de opdracht gegeven had om Stijn Saelens op te ruimen. Die klacht was dus een joker, net als enkele andere handelingen van Gyselbrecht, voor het geval het zou mislopen.”

De aanklagers zetten hun requisitoor vandaag verder. Daarna volgt het slotpleidooi van Gyselbrechts advocaat Johan Platteau.