© AP

Socialisten op kop in peiling bij verkiezingen in Catalonië

De socialistische partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez lijkt de regionale verkiezingen in Catalonië gewonnen te hebben, zo blijkt uit een peiling die zondag is gepubliceerd na het sluiten van de stemlokalen. Ook de separatistische partijen zouden samen een meerderheid behalen.

Bron: BELGA

Volgens een peiling die de voorbije dagen is uitgevoerd in opdracht van televisiezender TVE en die zondagavond na het sluiten van de stemlokalen is gepubliceerd, zouden de socialisten 37 tot 40 zetels innemen in het regionale parlement, dat in totaal 135 zetels telt. 

Op de tweede plaats zou de formatie Junts per Catalunya van voormalig minister-president Carles Puigdemont belanden. Puigdemont, de aanvoerder van de mislukte secessie van 2017, zou 33 tot 36 zetels behalen. Die andere grote separatistische partij, de ERC van huidig minister-president Pere Aragonès, zou terrein verliezen en genoegen moeten nemen met 24 tot 27 zetels.   

De socialistische kandidaat Salvador Illa was ook de winnaar van de laatste regionale verkiezingen in februari 2021. Toch werd hij toen geen regeringsleider omdat ERC, Junts en de kleinere radicaal linkse separatistische partij CUP samen een meerderheid van 74 zetels in het parlement hadden. 

Volgens de nieuwe peiling zijn twee scenario’s mogelijk: een meerderheid geleid door de socialisten en een separatistische meerderheid. Illa zou een meerderheid kunnen vormen met steun van radicaal links, maar ook met de ERC, dat in zo’n scenario een einde zou maken aan de eenheid van de separatisten. Maar ook Puigdemont zou dus een coalitie kunnen maken met de steun van ERC en CUP. 

Officiële resultaten worden omstreeks 22.00 uur verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer