Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

‘De Morgen’ groeit het sterkst van alle Vlaamse kranten

‘De Morgen’ groeit het sterkst van alle Vlaamse kranten
Beeld RV

Van alle Vlaamse kranten groeide De Morgen in 2023 het meest. In een jaar tijd bereikt de krant 7,1 procent meer betalende lezers, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM).

In 2023 bereikte De Morgen 62.645 betalende lezers, tegenover 58.502 een jaar eerder. Daarmee is het de sterkste stijger in het Vlaamse krantenlandschap. In de CIM-cijfers voor 2023, die op erewoord verklaard zijn door de uitgevers en vergeleken worden met die van 2022, kunnen naast De Morgen (+7,1 procent) ook Het Laatste Nieuws (+6,5 procent) en De Tijd (+5,8 procent) met mooie cijfers uitpakken. De Standaard (-0,2 procent) laat een lichte daling optekenen, terwijl Het Nieuwsblad (-3,9 procent) het meest krimpt.

“Steeds meer Vlamingen ontdekken De Morgen en laten ons deel zijn van hun leven”, zegt hoofdredacteur Remy Amkreutz. “Dat we zo sterk groeien stemt de hele redactie dan ook bijzonder trots. We zullen meer dan ons best blijven doen om dat vertrouwen elke dag waar te maken.”

De totale betaalde oplage van de Nederlandstalige uitgevers kende vorig jaar een lichte groei. De papieren oplage blijft daarbij wel een dalende tendens volgen en zit bij alle spelers in de min.

Bij De Morgen, waar de daling op papier beperkt blijft, is de groei volledig te danken aan een forse stijging in de online abonnementen. Er is ook sprake van een significante stijging van het aantal lezers dat voor een hybride formule kiest. Daarbij valt wel nog de papieren weekendkrant in de bus, maar heeft de lezer de hele week toegang tot alle artikels online of via de app.

Hoogste online bereik

Zo blijft De Morgen nu al verschillende jaren op rij mooie cijfers voorleggen. Sinds 2019 ziet de krant een solide groei in het aantal betalende lezers. Eind vorig jaar bleek ook al uit de bereikcijfers van het CIM dat De Morgen – voor het eerst – het hoogste online bereik van alle Vlaamse kwaliteitskranten kon voorleggen.

Met gemiddeld 237.380 dagelijkse lezers van september 2022 tot mei 2023 werden de site en de app van De Morgen meer geraadpleegd dan die van De Standaard en De Tijd. De Morgen blijft bovendien met voorsprong de krant met het jongste lezerspubliek van het land.

“Dat alles toont aan dat de lezers de redactionele koers appreciëren die De Morgen al enkele jaren volgt: complexloos progressief en radicaal digitaal”, zegt directeur Jörgen Oosterwaal.

De gepubliceerde CIM-cijfers geven de resultaten weer zoals die zelf door de uitgevers verklaard werden op erewoord. Later volgt nog een officiële bevestiging via de jaarlijkse audit van het CIM.