Wielrennen

Olav Kooij snelt naar eerste Giro-ritzege na prangende spurt in Napels

Olav Kooij heeft eerste ritzege in een grote ronde te pakken.© afp

Olav Kooij (22) heeft zijn eerste ritzege in de Giro te pakken. De Nederlander van Visma-Lease a Bike was in de spurt in Napels Jonathan Milan net te snel af. Jhonatan Narvaez animeerde de finale met een late uitval, maar strandde op enkele meters van een tweede ritzege.

red

Het werd in het achterland van Napels een meeslepende finale met alweer Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) als de rode draad. De Fransman reed weg op een van de korte hellingen in de finale en kreeg zijn 21-jarige landgenoot Ewen Costiou (Arkéa-B&B) mee. Maximaal kregen ze een halve minuut voorsprong van het jagende peloton.

Alaphilippe schudde Costiou op de laatste knik (9,4 km) van zich af en speelde alles of niets. Het werd al een derde keer deze Giro niets, want op die laatste helling vloog Narvaez (Ineos) over de Fransman heen in een helse finale. De Ecuadoraanse kampioen sloeg meteen een groot gat, een tweede ritzege leek binnen handbereik.

Inspanning Pogacar

Maar dat was buiten rozetruidrager Tadej Pogacar gerekend. Door zijn indrukwekkende inspanning in functie van zijn UAE-ploegmaat Juan Sebastian Molano viel het peloton Narvaez nog op de nek. Niet Molano, maar wel Kooij timede uiteindelijk zijn sprint het beste. De Nederlander kon uit de slipstream komen van Jonathan Milan en klopte hem op de streep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zo heeft de Nederlander van Visma-Lease a Bike zijn allereerste ritzege in een grote ronde beet. Tim Merlier (Soudal Quick-Step) had nog veel last van de lies na zijn val van vrijdag in de tijdrit en liet het de laatste veertig kilometer lopen, samen met onder anderen Fabio Jakobsen.