© BART DEWAELE

Tiener sterft op drukke steenweg, vader wilde via politiek net gevaarlijk verkeer aanpakken

Gevaarlijke steenwegen veiliger maken en ervoor zorgen dat jongeren na het sporten veilig huiswaarts kunnen. Dat waren de beweegredenen voor Wouter Decat om zich in Boortmeerbeek voor het eerst verkiesbaar te stellen voor de kartellijst Groen/CD&V. Dat net zijn zoon Maarten (15) zaterdagavond na een volleybalmatch een aanrijding met een wagen niet overleefde, maakt het des te tragisch. “En net deze week zou hij peter worden van het kindje van mijn hoogzwangere vriendin.”

PIETER HUYBERECHTS, ERIK VAN EYCKEN

“We vinden het belangrijk dat iedereen veilig op pad kan en ouders hun kinderen met een gerust hart naar de school of sportclub kunnen laten fietsen. We willen de uitdagingen van de grote verkeersassen aanpakken.” Het is een van de voornaamste strijdpunten in het programma van Groen in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek.

Verpleger Wouter Decat is daar de huidige nummer twee voor Groen, dat samen met CD&V naar de kiezer trekt. Op die kartellijst staat hij op plaats zes. Een geëngageerde politicus die focust op meer groen en een betere mobiliteit. Want net de vele zware verkeersongevallen, zoals dat met de betreurde Noah Mortier (16) op de Provinciesteenweg in 2015 (zie kader, red.) waren de aanleiding voor hem om in de lokale politiek te stappen. Hij kon het niet langer aanzien. “Ik besloot een tijd geleden om me te engageren, in de hoop de mobiliteitsproblemen concreet aan te pakken”, zegt Wouter Decat.

Ingehaald door realiteit

Sinds zaterdagavond is een van zijn belangrijkste partijpunten keiharde realiteit geworden. Zoon Maarten had er net in de vooravond een volleybalwedstrijd opzitten met de U17 van Feniks Haacht en was rond 21.30u met enkele vrienden op weg naar huis. Op honderd meter van de school ‘Haacht-Station’ werd hij gegrepen door een auto. Het was donker en regenachtig en de zichtbaarheid was dus moeilijk, maar de precieze omstandigheden van de crash worden nog onderzocht. Zeker is dat de chauffeur niet gedronken had en volgens het gerecht ook niet te snel reed. Alles wijst op een tragisch ongeval, op een weg die gedoemd lijkt voor fietsers.

Maarten had geen schijn van kans, leren de eerste onderzoeksdaden. Vader Wouter kwam snel ter plaatse en maakte de reanimatie van dichtbij mee. “Dokters en verplegers deden nog vergeefs wat ze konden om Maarten te redden. Maar het kon niet meer baten.”

Zijn adem stokt als hij over zijn overleden zoon praat. “Maarten had alles mee: een sportieve jongen met humor, een sociale gast met een grote vriendenkring. Er zijn eigenlijk geen woorden voor zo’n verlies, zo hard komt dit aan.”

Bevalling en begrafenis

Alsof de emoties nog niet hoog genoeg oplopen, blijkt de vader voor de meest paradoxale week uit zijn leven te staan. Zaterdag moet hij zijn vijftienjarige zoon begraven op enkele tientallen meters van de plaats van het dodelijk ongeval. Allicht net voordien zal zijn hoogzwangere vriendin bevallen zijn van hun eerste kindje samen. “De bevalling staat voor deze week gepland“, vertelt hij. “Maarten was supertrots dat hij peter zou worden. Een groter contrast qua emoties kan ik mij haast niet voorstellen.”

Al tien jaar stilstand op steenweg

Al tien jaar lang ligt een plan klaar voor de heraanleg van de Provinciesteenweg, met veiligere oversteekplaatsen, de aanleg van een middenberm en een zone 30.

“Er heerste binnen het gemeentebestuur consensus dat ingrepen aan deze weg nodig waren”, zegt Bert Meulemans (CD&V). Vandaag zetelt hij in de oppositie, maar van 2000 tot 2012 was hij schepen van Mobiliteit in Boortmeerbeek. “Het mobiliteitsplan werd in 2009 door alle partijen goedgekeurd.”

Toch is er vervolgens tien jaar langs niets mee gebeurd. Volgens Meulemans is het huidige gemeentebestuur niet bereid om onteigeningen door te duwen. Volgens burgemeester Michel Baert (Open Vld) deden plannen voor een tramlijn van Haacht naar Brussel, waarover tot vandaag geen duidelijkheid bestaat, alles stilvallen. “Als gemeente dragen wij een verpletterende verantwoordelijkheid”, vindt Meulemans.

Burgemeester Baert zegt dat hij nog altijd werk wil maken van een heraanleg van de steenweg. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer zijn momenteel geen investeringen of ingrepen gepland op de plaats van het ongeval.