Justitie

Terreurcel die het op Bart De Wever gemunt had, riskeert tot vijftien jaar cel

© Jean-Jacques Serol

Vijf personen die ervan verdacht worden een aanslag te hebben beraamd op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn voor de rechtbank verschenen. Het federaal parket eist straffen tot vijftien jaar cel voor poging tot terroristische moord. Spilfiguur is Antwerpenaar Elias E.A. (21) die op zoek ging naar wapens.

Sam Reyntjens

Elias E.A. kwam vorig jaar in het vizier van de speurders. Ze vernamen dat hij zich op sociale media bediende van de alias Ilias_al_Belgiki en dat hij daar propaganda voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verspreidde. De federale gerechtelijke politie (FGP) kon snel een groep rond E.A. in beeld brengen. De verdachten hadden contact via Telegram, Snapchat en Instagram en hadden ook fysieke ontmoetingen.

Tijdens het onderzoek bleek al snel dat E.A. niet alleen salafistisch, jihadistisch gedachtegoed verspreidde, maar dat hij ook een aanslag wilde plegen. Hij had het onder meer over “het bevechten van de honden” en sprak over het aanvallen van politie of een politiekantoor.

Het meest concreet werden volgens het federaal parket de plannen om Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) te vermoorden. Daarvoor ging E.A. op zoek naar een oorlogswapen van het type AK-47 en twee laders met vijftig kogels; die zoektocht kwam eind maart 2023 in een stroomversnelling. Een door de politie ingezette undercoveragent raakte via berichtendienst Telegram in contact met E.A. Nietsvermoedend sprak E.A. tegen undercoveragent ‘Sayfullah’ over de wapens en stuurde hij een foto van De Wever door. De moord op De Wever zou na de ramadan plaatsvinden, rond midden april 2023.

Religieuze echtgenote

“Er is geen twijfel over de bedoeling van de daden”, aldus de procureur. Zonder tussenkomst van de politie zou er een terroristische moordpoging op De Wever gepleegd zijn, stelt het parket. Die zou uitgevoerd worden door E.A. en Sebatijan B. uit Eupen. Die laatste was als minderjarige al betrokken bij terreurplannen in Verviers.

E.A. wordt als leider gezien: tegen hem vorderde de procureur vijftien jaar gevangenis. Vier anderen worden samen met hem vervolgd voor de poging tot terroristische moord en deelname aan een terroristische groep. Ze waren op de hoogte en gaven ondersteuning door het adres van De Wever door te sturen of door E.A. aan te moedigen.

Een van hen is de religieuze echtgenote van E.A., Vanessa B. Zij riskeert acht jaar cel. Sebastijan B. hoorde twaalf jaar cel vorderen, net als Harun C., de religieuze inspirator van E.A.

Jihad E.H., die het adres van De Wever doorstuurde, riskeert acht jaar cel. Een zesde man wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat. Ook hij verspreidde IS-propaganda, tegen hem werd vijf jaar gevorderd.