De Wever noemt systematische identiteitscontroles een succes: “Antwerpen is geen speeltuin voor crapuul”

Sinds de invoering van de systematische identiteitscontroles heeft de Antwerpse politie de afgelopen maand 47 verslagen opgemaakt voor hangjongeren rond het Centraal Station en op de Via Sinjoor. Dat maakte burgemeester Bart De Wever bekend op de gemeenteraad maandagavond. Volgens De Wever hebben die controles duidelijk een afschrikkend effect en kunnen ze dus nu al een succes genoemd worden. “Antwerpen is geen speeltuin voor crapuul en zal het ook nooit worden.”

Jonas Rosquin

Sinds de Paasvakantie voert de Antwerpse politie systematische identiteitscontroles uit bij (groepjes) jongeren die rond het Centraal Station, het Operaplein en de Via Sinjoor (de as tussen de De Keyserlei en de Suikerrui) vertoeven. De politieactie werd begin deze maand in de pers aangekondigd, naar aanleiding van een reeks overlastincidenten.

Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en Ilse Van Dienderen (Groen) stelden daarover tijdens de gemeenteraad enkele vragen aan de burgemeester. Het Groen-raadslid uitte onder meer haar bezorgdheid dat zulke systematische controles kunnen leiden tot etnisch profileren en vroeg dan ook hoe de politie een ‘hinderlijke samenscholing’ definieert en of er een wettelijk kader bestaat waarbinnen kan opgetreden worden.

LEES OOK. Politie gaat hangjongeren systematisch controleren op en rond Operaplein: “Plegers van overlast zijn een doorn in het oog”

Sam Van Rooy (Vlaams Belang)© Joris Herregods

Niet lukraak

Op die laatste bedenkingen antwoordde Bart De Wever geïrriteerd dat hij al tal van keren uit de doeken heeft gedaan dat de politie effectief binnen een welomschreven kadert handelt. “De politie heeft dus geen license om eender wie lastig te vallen met controles”, aldus de burgemeester. Hij benadrukte ook dat Antwerpen als een van de eerste korpsen een beleid uitwerkte rond ‘professioneel profileren’. “Op vlak van het opleiden van mensen hoe ze op het terrein correct moeten controleren en tot correcte interventies moeten overgaan zijn we toonaangevend. Het laatste waar je mij van kan beschuldigen is dat ik lukraak handtekeningen zet om systematische controles te doen.”

Politie patrouilleert aan de Teniersplaats. Daar zorgen jongeren onder meer voor overlast in de McDonald’s.© Jan Van der Perre

Dat die nu wel systematisch plaatsvinden in de stationsomgeving, daar is volgens de burgemeester dan ook een heel grondige reden voor. “We zien dat jongeren van buiten Antwerpen naar hier komen om baldadigheden te plegen, mensen lastig te vallen, de McDonald’s op stelten te zetten, kleine kinderen geld af te troggelen … Voor een bepaald soort jongeren is het een hobby. Het gaat vaak om erg jonge profielen van 14 en 15 jaar oud.”

Proactief optreden

Volgens De Wever is het een terugkerend fenomeen in de vakantieperiodes en in de weekends, met een opstoot in de afgelopen Krokusvakantie. “Vandaar dat we proactief wilden optreden in de Paasvakantie en ook willen voorbereid zijn op de Zomervakantie.” Daarmee lijkt De Wever aan te geven dat de initiële periode van het project wel eens kan verlengd worden na 1 juli.

De burgemeester stelt dat de politie een goed zicht heeft op wie de amokmakers zijn en er bijgevolg gericht gecontroleerd en opgetreden wordt. “Met deze maatregelen zorgen we ervoor dat de politie niet moet afwachten tot er baldadigheden gebeuren, want we kennen echt wel onze pappenheimers. We weten om wie het gaat. We sturen hiermee het signaal uit naar die jongeren: “U bent niet welkom in Antwerpen, dit is geen speeltuin voor crapuul en dat zal het ook nooit worden.”

De Wever deed uit de doeken dat sinds de start van de controles op 30 maart er 47 politieverslagen werden opgesteld, onder meer voor jongeren die de rust verstoorden in de McDonald’s aan de Teniersplaats. 140 keer kwam een jongere in beeld, vaak dezelfden. Er werden geen pv’s opgesteld voor samenscholingen.

Gevraagd naar een evaluatie van de eerste weken, klinkt De Wever positief. “De lokale recherche meldt ons dat de jongeren verdomd goed op de hoogte zijn van wat er gebeurt en dat via een TikTok-kanaal. We merken dus een duidelijk afschrikkend effect en dat was nu precies onze bedoeling. Als ons optreden daartoe leidt, dan is het opzet geslaagd.”

Antwerpen-Noord

Twee weken geleden raakte ook bekend dat de Antwerpse politie ook zulke systematische identiteitscontroles gaat uitvoeren in de wijk Antwerpen-Noord. “Daar gaat het om een heel andere problematiek: illegalen, vaak mensen uit Marokko, Tunesië of Suriname die drugs komen pushen. Een fenomeen dat we steeds meer zien opduiken.” Tot de grote frustratie van De Wever en de politie gaat het om vaak dezelfde personen die opgepakt worden, maar die meteen weer op straat komen omdat er geen plek is in gesloten opvangcentra en de kans dat ze gerepatrieerd worden nog veel minder groot is.

LEES OOK. Antwerpse politie gaat nu ook systematisch controleren tegen overlast in Antwerpen-Noord

Ilse Van Dienderen (Groen) verwijt het stadsbestuur dat het probleem in de wijk is blijven sudderen en dat er te weinig werd opgetreden door een gebrek aan mankracht bij de wijkteams van de politie en buurttoezichters. Een grove leugen volgens De Wever: “Het riedeltje dat de wijkteams onderbemand zijn hoor ik nu al twaalf jaar en is een fabeltje. Hoe vaak moet ik deze onzin nu nog horen?”

Ilse Van Dienderen (Groen)© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen