© Dieter Peeters

Vechtende jongeren ontsnappen aan stadionverbod

Vier jongeren die vorig jaar in september aan de hoofdingang van het voetbalstadion van KV Mechelen betrokken waren bij een vechtpartij, krijgen van de rechter respijt en ontsnappen aan een stadionverbod.

Leo De Nijn

Voor de betichten J.V.D. (25) uit Heist-op-den-Berg, D.D.P. (21), E.N. (25) en M.V.R. (25), allen uit Mechelen, had openbare aanklager Lieselotte Claessens celstraffen van drie tot zes maanden én een stadionverbod van een halfjaar gevorderd.

De rechter oordeelde dat ze alle vier de jongeren met een probatieopschorting nog een kans moest geven. De vier komen dus goed weg. Aan het slachtoffer die een paar slagen moest incasseren, moeten ze een materiële- en morele schade betalen van 1.000 euro.

De feiten deden zich voor op 24 september 2017, twee uur na de wedstrijd die KV Mechelen toen speelde. De vier beklaagden en het slachtoffer J.A., kwamen elkaar tegen in de kantine waar ze allemaal wat hadden gedronken. “Aanleiding tot de vechtpartij was een incident tussen het slachtoffer en een van de vier jongeren, waarbij er toen klacht was ingediend voor slagen. Al had het parket die zaak toen geseponeerd. Het slachtoffer stak vervolgens de draak met de seponering telkens als hij een van de jongeren tegenkwam. Dat was ook zo de avond na de voetbalwedstrijd”, merkte advocaat Frédéric Thiebaut op.

Volgens het parket zou een van de beklaagden J.A. te lijf zijn gegaan, waarop ook zijn kameraden ter hulp schoten. A. kreeg klappen en zelfs stampen toen hij tegen de grond lag.

“De vier maakten zich uit de voeten, maar werden door spotters gevat. Op de camerabeelden was te zien hoe de beklaagden het slachtoffer te lijf gingen”, zei de procureur.

Meester Thiebaut pleitte voor een opschorting. “Geef deze jongeren zeker geen stadionverbod. Dit zijn geen hooligans en het hele incident draaide ook niet rond voetbal, maar wel rond iets wat zich in de privésfeer heeft voorgedaan”, zei de verdediger. De rechter volgde deze visie.