Het reliekschrijn van Sint-Rumoldus wordt door zestien vrijwilligers door de straten gedragen.© Ward Bosmans

Afgeslankte Hanswijkprocessie koppelt traditie aan nieuwigheden

Mechelen -

Een afgeslankte versie van de Hanswijkprocessie trok zondagnamiddag door het zonovergoten centrum van Mechelen. De processie stond dit jaar bewust in het licht van vernieuwing. “Maar we blijven trouw aan de belofte om elk jaar met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk door de Mechelse straten te wandelen”, verzekert organisatrice Veerle De Ceulener.

Ward Bosmans

Het was dit jaar al de 751ste editie van de Hanswijkprocessie die haar oorsprong kent in 988. Volgens de legende vaart een schip met koopwaren zich vast vlak bij Hanswijk. Pas als de bemanning als laatste wanhoopspoging een houten Mariabeeld vanop de boot aan land brengt, komt het schip weer in beweging. De bewoners besluiten dan ook dat het Mariabeeld in Hanswijk moet blijven. 300 jaar later, in 1272, zorgt datzelfde Mariabeeld opnieuw voor een wonder. Het bevrijdt Mechelen van de pest, nadat een groep Hanswijkbewoners het beeld door de stad gedragen heeft. Sindsdien wordt het Mariabeeld elk jaar in een processie door de stad gedragen.

Het campagnebeeld wordt uitgebeeld door levende mensen. Helemaal rechts staat Veerle De Ceulener.© Ward Bosmans

“Dit jaar is de processie op zich beperkt maar er werken wel veel mensen mee achter de schermen. Ik schat een goeie honderd. De aanzet voor de vernieuwing kwam er vorig jaar al met het campagnebeeld waarin we het silhouet van Maria uitbeelden met levende mensen. Niet alleen in traditionele kledij maar ook met mensen in bijvoorbeeld een jeansbroek. Op die manier proberen we jonge mensen te triggeren om mee te werken. We werken daar heel hard aan via de Mechelse scholen en verenigingen”, besluit Veerle De Ceulener.

Centraal in de processie van dit jaar stond het reliek van de heilige Sint-Rumoldus, gedragen door zestien vrijwilligers. Dirk Letens is de voorzitter van de Gilde van de dragers van het reliekschrijn van Sint-Rombaut. “Volgend jaar is hij 1150 jaar overleden en dan gaat het schrijn uitzonderlijk geopend worden. De aartsbisschop kijkt dan of de beenderen wel echt zijn. Vroeger was het een eer om een drager te zijn en was dat een besloten club. Nu is dat veel opener en kunnen bijvoorbeeld ook vrouwen het schrijn mee dragen. Iedereen die zich hiervoor wil engageren is welkom. Het schrijn weegt tussen 300 en de 400 kilogram en onze kleding is heel warm. We zijn met zestien dragers en er is nog een tweede ploeg om af te wisselen.”

Deze drie dames kwamen speciaal uit Vilvoorde om de Hanswijkprocessie te zien.© Ward Bosmans

Veerle, Marie-Louise en Alicia komen speciaal uit Vilvoorde om naar de Hanswijkprocessie kijken. “Het is een soort devotie voor ons. Dit jaar breng ik voor het eerst twee vriendinnen mee. Het is wel jammer dat het nu een beperkte versie is van de processie. Wij komen voor de traditie, omdat we gelovig zijn.”

Christiane (84) uit Mechelen is heel gelovig en voor haar is de processie een traditie.© Ward Bosmans

Christiane (84) uit Mechelen is er dit jaar ook bij. “Ik heb een heel grote devotie voor Onze-Lieve-Vrouw en tracht dat ook door te geven aan mijn dochter en mijn kleinkinderen. Dat is niet altijd even gemakkelijk vandaag de dag. Vroeger ging ik elk jaar mee, maar dat lukt nu niet meer. Ik heb vroeger ook zelf mee gewandeld in de processie.”

Deze familie komt vooral om het figurenspel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te zien.© Ward Bosmans

Werner, Liesbeth, Saartje, Joren en overgrootmoeder Lena lopen mee met de processie omdat het toneelgezelschap van De Moedertaal meewerkt aan een opvoering in Onze-Lieve-Vrouwekerk. “Met muziek, woord en dans wordt via een groot figurenspel het ontstaan van de Hanswijkprocessie getoond. We komen meestal ieder jaar kijken en als tiener hebben we zelf ook meegelopen. Ook onze kinderen vinden het leuk om mee te wandelen met de processie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen