Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

Nieuws
De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.
anp
donderdag 25 april 2024 om 05:13
Afbeelding
beeld anp

In Sjanghai gaat Blinken nog studenten en zakenlui ontmoeten. Daarna reist hij naar Beijing voor ontmoetingen op vrijdag met zijn evenknie Wang Yi en mogelijk president Xi Jinping. Daarmee wil de regering van VS-president Joe Biden de communicatie openhouden met de belangrijkste geopolitieke rivaal van de VS en het risico op conflict beperken.

Voorafgaand een ontmoeting met de plaatselijke topman van de machthebbende communistische partij in Sjanghai zei Blinken dat Biden hecht aan een ‘directe en duurzame’ dialoog tussen de twee grootste economieën ter wereld, na jaren van toenemende spanningen. ‘We hebben een verplichting voor onze mensen, en zelfs een verplichting jegens de wereld, om de relatie tussen onze twee landen op verantwoorde wijze te beheren’, aldus Blinken.

‘Of we nu kiezen voor samenwerking of confrontatie, het beïnvloedt het welzijn van beide volkeren, beide landen en de toekomst van de mensheid’, vulde partijbaas Chen Jining aan.

Tijdens de topontmoetingen in Beijing zou de toon meer gespannen kunnen zijn. Terwijl Blinken voet aan de grond zette in Sjanghai ondertekende Biden een wet die 8 miljard dollar (7,5 miljard euro) voorziet om de militaire macht van China tegen te gaan, evenals miljarden aan defensiehulp voor Taiwan. Ook is in de VS net een wet goedgekeurd die mogelijk leidt tot een verbod van de populaire Chinese videoapp TikTok.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grote kans op buien tijdens Nationale Herdenking op de Dam

Op de Dam in Amsterdam, maar ook elders in het land, is zaterdagavond grote kans op regen. Weeronline heeft de buiensituatie rond 20.00 uur in kaart gebracht en meldt dat de hevigste buien in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland plaatsvinden.

Afbeelding

Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

Afbeelding

Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Afbeelding

Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

Afbeelding

Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt.