© BELGA

Storm koppelt nu ook klasse aan rendement bij KV Mechelen: “Ploeg uit top 6 behoort tot zijn mogelijkheden”

In de zomer van 2016 bombardeerde toenmalig Club Brugge-coach Michel Preud’homme Nikola Storm tot potentiële seizoensrevelatie. Bij blauw-zwart kon de 24-jarige winger niet bevestigen. Bij KV Mechelen zorgt hij dezer dagen wel voor het verschil. “Hij komt stilaan tot volle wasdom”, zeggen enkele oude bekenden in koor.

DIEDERIK GEYPEN

Storm zal nog wel eens terugdenken aan het voorbije weekend. Met drie beslissende voorzetten kroonde de vleugelaanvaller zich op het veld van Westerlo tot matchwinnaar. “Uiteraard doet het deugd om hem te zien uitblinken. We wisten dat het erin zat. Daar bestond geen discussie over. Alleen was de vraag wanneer zijn kwaliteiten er volledig zouden uitkomen.”

Aan het woord: Pascal De Maesschalck, opleidingshoofd bij Club Brugge. “Ik ben blij voor hem. Hij is op een ideale voetballeeftijd gekomen. Voor ons is het jammer dat hij nu pas helemaal zijn draai heeft gevonden, al is het verschil tussen 1B en de Champions League natuurlijk groot.”

Vijf jaar geleden debuteerde Storm onder Michel Preud’homme bij blauw-zwart. “Hij heeft toen snel zijn kans gekregen, en liet ook zien dat hij het kon”, vervolgt De Maesschalck. “Preud’homme, toch niet de minste hoofdcoach, riep hem voor het seizoen zelfs uit tot mogelijke revelatie van het seizoen.”

Niet matuur genoeg

Helemaal doorbreken bij blauw-zwart lukte niet. “Bij veel Vlaamse jongens moet je altijd even wachten op de bevestiging”, aldus De Maesschalck. “Over zijn technische bagage bestond er geen twijfel. Hij had altijd overwicht ten opzichte van zijn tegenstanders. Maar hij was nog niet matuur genoeg.”

Een uitleenbeurt aan Zulte Waregem bleek niet de juiste zet. De verhuis naar Oud-Heverlee Leuven in de winter van 2017 was wel de juiste stap. “We kenden hem als een talentvolle flankspeler die sterk was in de één-tegen-één situaties”, vertelt Hans Vander Elst, ex-assistent bij OHL. “Bij ons is hij zijn kwaliteiten beginnen te koppelen aan rendement.”

“Om een voorbeeld te geven: vanop links kwam hij vaak naar binnen en trapte hij altijd naar de tweede paal. We hebben er hard op gewerkt om ook naar die eerste paal te trappen, en de doelman zo tegenvoets te verrassen. Bij OHL heeft hij zo vaak gescoord. En dat doet hij nu ook bij KV Mechelen.”

“Nikola komt uit de tijd dat er nog in een typische 4-3-3 werd gevoetbald”, pikt De Maesschalck in. “Hij stond op de rechtsbuiten, en verdedigen deed hij nog niet van harte. Dat pikt hij nu goed op. Hij heeft zich tactisch enorm ontwikkeld.”

Gevoelige jongen

Het mentale aspect blijft een belangrijke factor bij Storm. “Ik ben een gevoelsmens en heb dat vertrouwen van de trainer nodig”, zei de vleugelaanvaller zaterdag nog. “Vroeger was hij soms wel een twijfelaar”, herinnert De Maesschalck zich. “Wanneer na een goeie actie een slechte volgde, speelde dat door zijn hoofd. Daar is hij in geëvolueerd. Anders dwing je in een concurrentiële groep als die van KV Mechelen je plaats niet af.”

“Nikola is een gevoelige jongen”, beaamt Vander Elst. “Hij moet vertrouwen krijgen van de staf en de medemaats om te presteren. Leandro Trossard, die een jaar bij OHL voetbalde, was op dat vlak met hem vergelijkbaar. In alle omstandigheden kunnen presteren is een stap die hij moest zetten.”

Stap naar 1A

Na een doelpunt tegen Beerschot Wilrijk en drie cruciale voorzetten tegen Westerlo moet Storm de lijn nu doortrekken. Hoe ver reiken zijn mogelijkheden? “Hij moet sowieso naar 1A, al dan niet met KV Mechelen”, besluit Vander Elst. “Hij komt stilaan tot volle wasdom. Een ploeg uit de top 6 behoort tot zijn mogelijkheden.”

Ziet De Maesschalck Storm nog terugkeren naar Jan Breydel? “We houden altijd een lijstje van ex-spelers bij en volgen hen met plezier op. Nikola is een geweldige gast. Goeie Belgen worden altijd opgevist in 1A.”

MEER OVER KV Mechelen