Scholieren beginnen aan eindexamens

Nieuws
Ruim 191.000 middelbare scholieren beginnen dinsdag aan hun centraal schriftelijk eindexamen. Een deel van hen is eerder al begonnen.
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 04:23
Afbeelding
beeld anp

De meeste leerlingen, ruim 96.000, zitten op het vmbo. Verder doen bijna 56.000 havisten en ruim 39.000 vwo’ers eindexamen.

Vorig jaar deden bijna 186.000 jongeren eindexamen en het jaar ervoor ongeveer 188.000. Het aantal vwo’ers en havisten is de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven, de toename is op het vmbo te zien.

Het eerste tijdvak begint dinsdag met geschiedenis en staatsinrichting voor vmbo, muziek voor havo en Grieks voor vwo. In de middag zijn biologie (vmbo kb en vwo), wiskunde A en B (havo), Engels (vmbo gl en tl) en Nederlands (vmbo bb) aan de beurt. De laatste examens uit deze ronde zijn op 29 mei.

Voor enkele tienduizenden vmbo-leerlingen startten de examens vorige maand al. Scholen kunnen digitale eindexamens voor leerlingen van het vmbo basis- en kaderonderwijs vanaf 1 april afnemen. Ook leerlingen die schriftelijk staatsexamen doen, bijvoorbeeld leerlingen uit het speciaal onderwijs, zijn al begonnen.

Op 12 juni krijgen de scholieren de uitslagen van het eerste tijdvak te horen. Dan weten ze of ze de vlag met hun rugtas al mogen ophangen. Leerlingen die nog niet geslaagd zijn, krijgen een herkansing in de tweede ronde. Dat tijdvak begint op 18 juni en duurt een week. De uitslagen daarvan komen op 2 juli.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft elk jaar een punt waar scholieren hun klachten over de eindexamens kunnen melden. Dat kan telefonisch en online. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul neemt woensdag de telefoon aan om klachten aan te horen. Het meldpunt kreeg vorig jaar een recordaantal van 312.354 klachten. LAKS noemde dat zorgwekkend en had de indruk dat leerlingen ‘zich niet goed genoeg voorbereid voelden op het examen door de gevolgen van de coronapandemie’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

Afbeelding

FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd.

Afbeelding

Aanhoudingen bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

De politie heeft dinsdagavond meerdere mensen aangehouden bij een betoging in Den Haag. Honderden pro-Palestijnse demonstranten hadden zich verzameld bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Macron en Scholz: Oekraïne mag doelen in Rusland aanvallen

Frankrijk en Duitsland vinden dat Oekraïne militaire doelen in Rusland moet kunnen aanvallen met westerse wapens, als van daaruit Oekraïne aangevallen wordt.

Afbeelding

VN: Suriname en Aruba kwetsbaar voor gevolgen klimaat

Zo'n 41 miljoen mensen in Latijns-Amerika en de Cariben wonen in gebieden waar ze extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, waarschuwt een VN-organisatie. Dat komt doordat ze in laaggelegen delen van het land wonen.

Afbeelding

VS blijven druk uitoefenen op Israël om burgers Gaza te sparen

De Amerikanen blijven druk uitoefenen op Israël om burgers in de Palestijnse Gazastrook te sparen bij het offensief tegen Hamas. Washington hamert er steeds op dat Israël de verplichting heeft 'het internationaal humanitair recht volledig na te leven, de impact van zijn operati..