14 mei 2024 om 01:56

De samenleving versplintert, er dreigt chaos, onze verhalen vliegen langs elkaar heen. Lichtpuntjes?

Als ergens veel mensen bij elkaar komen, bij een demonstratie of een songfestival, kun je zomaar het gevoel krijgen dat je iets belangrijks hebt gemist. Nederlanders zijn gevoelig voor dat misverstand. 

In mijn stadje-van-ooit, Ommen aan de Overijsselse Vecht, ontketenden de kermis, grasbaanraces, paasvuren, de jaarmarkt (het boegsprietlopen!) en de Trekker-Trek bij ons als pubers een ware hormonenstorm: daar móest je bij zijn, daar gebeurde het. En erbij horen, daar snakte je naar. 

Later pas hoorde je ook die andere, zachte stem, die fluisterde dat je ook gerust de andere kant op kon lopen. Daar was meer vrijheid, meer ruimte. Van de weeromstuit schoot ik weer finaal door in die andere richting. Hypes en trends? Die waren lucht, die kon je straal negeren. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Aad Kamsteeg

Wie staat het dichtst bij wat God wil? Soms is dat dus een moslim. Dat is echt niet zo verbazend

Aad Kamsteeg denk dat hij zich als christen bescheiden moet opstellen. Want: hoe vaak steekt het gedrag van moslims niet positief af bij dat van christenen?

Hans Werkman

Hans Werkman noemde een schrijver 'een flapdrol'. Zijn moeder vroeg of hij daar geen last mee kreeg

‘Recenseren alleen vanuit literair standpunt is een hogere vorm van scheelzien.’ Schrijver Koos van Doorne was dan ook teleurgesteld dat er een einde kwam aan literatuurkritiek waarin een ethische visie een rol speelde.

Reina Wiskerke

Gezond en duurzaam leven: zelfs een drinkflesje uitzoeken leidt tot vertwijfeling

TV-programma Radar komt met een onheilspellende boodschap. Als je plastic drinkflesjes geregeld in de vaatmachine hebt afgewassen, kun je ze beter weggooien. Reina Wiskerke zocht het uit en bleef in verwarring achter.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Onze afkeer van hobbyvissen en waarom we toch blij waren dat onze zoon ging hengelen

‘Andere kinderen deden aan vandalisme, pikten snoep bij de Kruidvat, of waren gameverslaafd. Dan is vissen beter, denkt Annemarie van Heijningen, die zich gewetensbezwaard supporter noemt.

nd

Vieze sloten en rivieren zijn niet links of rechts. Ze moeten gewoon schoon

Met het koesteren van je wortels is niks mis. Je kunt pas Europeaan zijn als je weet waar je vandaan komt. En de Europese Unie is daarbij niet per se je vijand: ‘Brussel’ steunt de regio’s volop.’

Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een goede pastor zijn - dat kan alleen als het verdriet in je leven is gekomen

‘Je merkt aan een dominee of het verdriet in zijn leven is gekomen’, zei een bejaarde man lang geleden tegen Bram van de Beek, zonder levenservaring in zijn eerste gemeente. Die man had gelijk, weet hij nu.

Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Waarom je niet moet blijven drammen over wat er allemaal fout gaat in de moederkerk

Ik heb domweg geen zin in een column die keer op keer schettert over wat er fout gaat in de kerk, schrijft Maria van Mierlo. Maar het is wel zinvol ons eigen aandeel in de kerk onder ogen te komen. Wees extra alert.

Afbeelding

Zijn tieners en twintigers wel echt zo duurzaam? Blijkbaar is dat lastig en hebben ze de ruimte niet

Lang niet alle jongeren zijn bezig met duurzaamheid, observeert Alexander Bosma. Ze moeten zich namelijk al over zoveel dingen druk maken. Laten we hen daarom een leven gunnen, waarin minder ook genoeg is.

Jan Willem Wits

Er komen regels voor 'versterkte' gebedsoproepen. Hoe Geert Wilders een konijn uit zijn hoed toverde

Geert Wilders heeft echt niks tegen klokgelui. Wel tegen moskeeën. Jan-Willem Wits buigt zich over de afspraak uit het coalitieakkoord: ‘Er komt regulering van versterkte gebedsoproepen.’