© Joris Vliegen

Wiemesmeer verwelkomt met Benelux Jachthoorn Kampioenschap UNESCO Erfgoed

Zutendaal -

Het jaarlijkse Benelux Jachthoorn Kampioenschap strijkt op zaterdag 27 april neer in Zutendaal. De Koninklijke Gezellen van Sint Hubertus hebben de federatie kunnen overtuigen om voor Wiemesmeer te kiezen.

Joris Vliegen

Momenteel wordt er met man en macht gewerkt om de parking van de Grot om te toveren tot een evenementenplein. “We verwachten meer dan honderd sonneurs (jachthoornblazers, red.) uit vijf verschillende landen”, vertelt Serge Nouwen, voorzitter van de Gezellen. “Ze zullen deelnemen aan meer dan twintig verschillende proeven in wisselende bezettingen.”

Dat zal gaan van solo-optredens tot duo's, trio's en quintetten. In de late namiddag zullen maar liefst negen groepen in volledige bezetting optreden. “Een hoogtepunt wordt zeker de spectaculaire proef te paard waarbij jachthoornmuziek wordt geblazen in stap, draf en galop, precies zoals het in de jacht gebruikelijk was”, legt Nouwen uit.

Daarnaast is er ook voldoende randanimatie voorzien zaterdag: denk aan een meute demonstratie door ervaren huntsmen, een Hubertus-markt met boogschieten, kettingzaagkunst en hoornbouwers, allemaal opgeluisterd door de majestueuze klanken van de jachthoornmuziek. Na het ‘Palmarès’, de prijsuitreiking, is iedereen uitgenodigd om gratis deel te nemen aan de afterparty.

UNESCO Erfgoed

In 2020 werd de ‘Muziekkunst van het jachthoornblazen op Franse hoorn’ erkend als UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Franse jachthoorn, ook bekend als Trompe d’Orléans, wordt geblazen in een formatie waarin meerdere jachthoornblazers in verschillende stemmen samenspelen. Deze hoorn diende niet alleen als muziekinstrument, maar ook als signaalinstrument tijdens de jacht. Vanwege het ontbreken van ventielen vereist het bespelen van de jachthoorn een uitzonderlijk doorzettingsvermogen en een goed muzikaal gehoor, wat verklaart waarom veel van de competitieblazers al een zekere leeftijd hebben. Toch blijft het instrument populair onder de jeugd: voor het concours schreven ook vele jongeren zich in.

www.SintHubertusFeesten.be/Concours2024
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer