‘Diaken des Doods’ wil aartsbisschop De Kesel als getuige op assisenproces

© BELGA

In Brugge heeft donderdagvoormiddag de inleidende zitting plaatsgevonden van het assisenproces van Ivo Poppe, de ex-diaken die zich voor minstens tien moorden moet verantwoorden.

mkm, jdb

Onder meer de lijst met getuigen voor het proces is ingediend. Daarop staan veel namen, onder wie familie en artsen. Maar ook één opvallende naam: de advocaten van Poppe vragen aartsbisschop Jozef De Kesel. De rechtbank moet binnen de drie weken beslissen.

Op 9 november zal voorzitter Bart Meganck de getuigenlijst voorlezen. Het proces gaat op maandag 15 januari voort met de samenstelling van de volksjury. Op 22 januari start het proces ten gronde, dat in principe twee weken zal duren. Ivo Poppe riskeert de levenslange opsluiting.

Tientallen moorden

Ivo Poppe (60) zit sinds mei 2014 in de cel. De ex-diaken zou tussen 1978 en 2011 tientallen terminale patiënten om het leven hebben gebracht. In die periode was hij verpleger en later pastoraal medewerker in het voormalige Heilig Hartziekenhuis in Menen. Hij wordt beschuldigd van moord en van het onwettig uitoefenen van de geneeskunde. De man beweert zelf dat hij terminaal zieke mensen heeft verlost uit hun lijden, maar enkel op hun eigen vraag en om hen te helpen. Het maakt van hem hoe dan ook de grootste naoorlogse seriemoordenaar van ons land. De man zou zelfs eens op zes werkdagen vijf doden hebben gemaakt. Ongezien in dit land.

De beschuldigde zou zelf verklaard hebben dat hij minstens tien personen “begeleidde richting de dood”. Al zouden het er ook een stuk meer kunnen zijn, liet hij zich eens in een brief ontvallen. Behalve zijn moeder worden ook zijn schoonvader en twee ooms als slachtoffers beschouwd. De verdachte bracht een dodelijke inspuiting met lucht toe of het ging om verstikking met een kussen.

Lees ook onze plusreeks over seriemoordenaar Ivo Poppe:

DEEL 1: Hoe kon de “brave” diaken Ivo Poppe 30 jaar lang de ene moord na de andere plegen? Aan de hand van zijn geheime schriftjes gaan wij op zoek naar het antwoord.

DEEL 2: In het verhoorkamertje van de politie maakte de diaken des doods zich zorgen over zijn gezin. “Mijn vrouw weet nog niet dat ik haar vader heb gedood”

DEEL 3: De grootste seriemoordenaar van ons land. “Hoeveel? Een twintigtal, min of meer. Soms drie op een weekend”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen