Direct naar artikelinhoud

Verstappen verliest derde plek in Amerikaanse GP door tijdstraf

Na twee races in de wolken landde Max Verstappen (20) in de Verenigde Staten weer keihard op aarde. De Nederlandse Formule 1-coureur reed zondagavond in Austin een wereldrace, maar kreeg daar niet zijn derde opeenvolgende podiumplek voor als beloning. Hij finishte weliswaar als derde, maar kreeg direct na de wedstrijd een tijdstraf van vijf seconden voor het verlaten van de baan bij een inhaalactie op Ferrari-coureur Kimi Räikkönen, waardoor hij als vierde eindigde.

Verstappen en ploeggenoot Ricciardo voor de race.Beeld afp

Terwijl Verstappen zich opmaakte voor de podiumceremonie, kreeg hij het nieuws over zijn straf te horen en werd hij weggeroepen uit de wachtkamer door de wedstrijdleiding. Het was voor hem een zuur slot van een geweldige race die de Nederlander startte als zestiende en waar hij vooraf absoluut niet had verwacht voor het podium te kunnen strijden.

Want in Austin was voor Verstappen na de races eerder deze maand in Maleisië (zege) en Japan (tweede plaats) al spoedig duidelijk dat zijn derde podiumplaats in oktober een lastig verhaal zou worden. Hij reed zaterdag naar eigen zeggen een van zijn slechtste kwalificaties van het jaar: 'Ik maakte twee foutjes die heel kostbaar waren. Enorm balen.'

Het verbaasde hem dat hij zich ondanks die foutjes nog als zesde kwalificeerde. Iets waar hij weinig aan had, want Verstappen werd teruggezet in de startopstelling wegens het wisselen van onderdelen in zijn krachtbron.

Verstappen verliest derde plek in Amerikaanse GP door tijdstraf
Beeld afp

Hij startte de race vanaf plaats zestien. Tien ronden later had hij met een efficiënte inhaalrace de tien langzamere auto's voor hem verschalkt. Dankzij motorpech bij zijn teamgenoot Daniel Ricciardo schoof hij op naar plaats vijf. Via een late, gedurfde tweede pitstop voor snellere banden verschalkte hij vier bochten voor het einde op fabelachtige wijze, aan de binnenkant, Räikkönen. 'Max Verstappen, jij bent briljant', zei z'n teambaas hem over de boordradio.

Het was een actie die achteraf illegaal bleek. De race werd gewonnen door WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes), die daarmee weer een stapje dichterbij zijn vierde wereldtitel kwam. Er zijn nog drie races te gaan.

'Max Verstappen, jij bent briljant', zei z'n teambaas hem over de boordradio