Direct naar artikelinhoud

Toekomst Nederlandse voetbal staat op het spel: Feyenoord en Vitesse moeten punten pakken

Voor het gehele Nederlandse voetbal is het van belang dat Feyenoord en Vitesse punten pakken in Europa. Alles is welkom om de positie van Nederland op de zogenoemde coëfficiëntenlijst te verdedigen - als het meezit herovert Nederland dan weer een goede kans op een direct Champions League-ticket voor het seizoen 2019-2020.

De spelers van Sjachtar Donetsk tijdens een training in de Kuip voorafgaand aan het Champions League-duel met FeyenoordBeeld anp

Het Europese seizoen kende een dramatische start voor de Nederlandse clubs. Ajax, PSV en FC Utrecht vlogen al vroeg uit de voorronden van de Europa League. Terwijl na een finaleplaats van Ajax vorig jaar de verwachtingen een stuk hoger lagen. 

Er zijn nog maar twee Nederlandse clubs actief in Europa: Feyenoord in de Champions League, Vitesse in de Europa League. Zij kunnen met goede resultaten een belangrijke rol spelen voor het Nederlandse voetbal. Plek 11 op de zogenoemde coëfficiëntenlijst zou betekenen dat de kampioen van Nederland in seizoen 2019-2020 grote kans maakt om direct geplaatst te worden voor de Champions League.

Voorronden

Dat zit zo: clubs verdienen gebaseerd op de laatste vijf seizoenen punten voor een lijst die de Europese voetbalbond UEFA bijhoudt. In mei 2018 wordt de lijst vastgesteld voor het seizoen 2019-2020. De landen op plek 1 tot en met 10 krijgen minimaal één ticket. De landen daarna zijn veroordeeld tot voorronden. 

Maar plek 10 lijkt toch niet meer haalbaar? Klopt, maar de kans dat de winnaar van de Champions League tegelijkertijd uit een van de landen uit de top-10 komt, is aanzienlijk. Het plekje dat dan vrijkomt is voor het land op de elfde plaats.

De achterstand op nummer 10 Turkije lijkt dus haast onoverbrugbaar en ook de voorsprong op Oostenrijk (op 12) en Griekenland (13) is moeilijk verdedigbaar. Het kan, maar dan is het wel zaak dat Vitesse en Feyenoord nog veel punten halen de komende wedstrijden.

Dat wordt een lastig verhaal. En dan ook nog: bij vroege uitschakeling kan Nederland nog flink zakken op de lijst. Daar dient de vicieuze cirkel zich aan: Nederlandse clubs moeten dan veel voorronden spelen, dat vergroot de kansen op vroege uitschakeling, dat levert weer minder punten op en daarmee dus lagere plek op de coëfficiëntenlijst. U begrijpt: Feyenoord en Vitesse moeten winnen, niet alleen voor de fans, maar voor het Nederlandse voetbal.