Direct naar artikelinhoud
NieuwsJupiler Pro League

Debast wordt meer dan ooit de leider in de paars-witte defensie

Zeno Debast krijgt dit weekend de kapiteinsband bij Anderlecht.Beeld Photo News

Bij afwezigheid van Jan Vertonghen draagt Zeno Debast vanavond de aanvoerdersband tegen Racing Genk. Volgens Anderlecht-coach Brian Riemer zal de mogelijke transfer naar Sporting Lissabon niet door zijn hoofd spoken.

en

Anderlecht weet wat het moet doen tegen Racing Genk. Alleen een zege volstaat om Club Brugge onder druk te zetten, in elk ander scenario ziet Anderlecht zijn kansen op de landstitel enorm slinken. “We zijn zeker van een Europees ticket, dat is het eerste vakje dat we kunnen afvinken”, zegt Brian Riemer. “Dat was voor het seizoen toch onze hoofddoelstelling, maar nu willen we natuurlijk meer. We weten dat we moeten winnen en ik reken op de steun van ons publiek. Het moet de wedstrijd van het jaar worden voor ons, het stadion moet kolken.”

Dat Racing Genk deze week afscheid nam van Wouter Vrancken maakt de voorbereiding van Riemer op het duel met Genk er niet gemakkelijker op. “Het is een vreemde situatie. Het liefst van al heb je de tegenstander al een paar keer aan het werk gezien als er nieuwe mensen aan het roer staan. Dat is nu niet het geval. Maar we zijn op verschillende scenario’s voorbereid.”

Gattoni in basis

Anderlecht zal het in elk geval zonder Jan Vertonghen moeten doen. De kapitein liep tegen Union een scheurtje in de lies op en is minstens twee weken out. Hetzelfde geldt voor Majeed Ashimeru (kuitprobleem).

“Er bestaat een kans dat ze terugkomen, maar we zullen geen nodeloze risico’s nemen in de hoop hen klaar te stomen voor de laatste wedstrijd. Federico Gattoni zal net zoals op Union spelen. Hij is best gewapend om de fysieke duels met Tolu aan te gaan.”

De afwezigheid van Vertonghen betekent dat Zeno Debast meer dan ooit de leider wordt in de defensie van Anderlecht. “Debast zal in elk geval de aanvoerdersband dragen tegen Genk”, zegt Riemer. “Hij verdient dat, hij is enorm gegroeid dit seizoen.”

In die mate zelfs dat Sporting Lissabon bijna 20 miljoen euro op tafel wil leggen voor de twintigjarige Rode Duivel. “Ik geef geen commentaar op speculaties”, aldus Riemer. “De deal is in elk geval niet afgerond. Ik weet zeker dat een mogelijk transfer hem niet zal afleiden. Debast is maar met één ding bezig: de titel behalen met Anderlecht.”

Genk-trainer Domenico Olivieri: "We willen die vierde plaats vasthouden."Beeld BELGA

Afscheid Vrancken

Bij Genk is het post-Vrancken-tijdperk begonnen. Domenico Olivieri neemt de resterende drie wedstrijden de honneurs waar bij de Limburgers.

“Het is niets iets waar je om staat te springen, maar ik ben een clubman”, zegt de voormalige verdediger van Genk. “Als de nood hoog is, moet je je verantwoordelijkheid nemen. Samen met Michel Ribeiro en Eddy Vanhemel doen we het, maar ik ben de eindverantwoordelijke. Het is allemaal snel gegaan. Of ik zelf ben geschrokken? Ik wil niets zeggen over het vertrek van Vrancken. Er zijn beslissingen genomen. De club verlaten was zijn keuze. Verder heb ik daar niets aan toe te voegen.”

Olivieri’s opdracht blijft dezelfde. “We willen gewoon het hoogst haalbare”, klinkt het. “We willen die vierde plaats vasthouden. Daar gaan we alles voor doen.”

Ook voor de spelers was het een speciale week. “Zij hebben afscheid genomen”, zegt Olivieri. “Je weet hoe dat gaat: sommige jongens waren close met de trainer, anderen wat minder. Het is eigen aan het voetbal. Ik zag een goede vibe op training. Het zijn profs en ze weten dat ze verder moeten.”