© rr

Na z’n werk aan uw huis logeert Poolse bouwvakker in Center Parcs

Wie deze zomer een verblijf heeft geboekt in een bungalowpark als Center Parcs of Roompot, moet niet schrikken wanneer zijn buren geen toeristen, maar Poolse of Roemeense bouwvakkers zijn. “We zien de vraag van werkgevers inderdaad stijgen, maar we blijven een vakantiepark”, klinkt het bij Center Parcs België. “En ze moeten zich aan gedragsregels houden.”

Kristof Simoens

Nu de economie volop aantrekt en de krapte op de arbeidsmarkt zich sterker dan ooit laat voelen, schakelen bedrijven noodgedwongen meer buitenlandse werkkrachten in. Ook het aantal ondernemers dat arbeidsmigranten inhuurt voor tijdelijke opdrachten, stijgt. Al die mensen moeten natuurlijk ergens huisvesting krijgen, vaak voor enkele maanden. “En ja, dan komen ze vroeg of laat ook bij ons en onze collega’s terecht”, zegt Liesbeth Vandamme, verkoopdirecteur bij Center Parcs België.

Geen weet van klachten

“Ondanks de stijgende vraag vormt dit soort van tijdelijke verhuur minder dan 1% van onze totale omzet. En de huurders blijven nooit langer dan drie maanden, dat is voor ons het absolute maximum. Bovendien doet het fenomeen zich meer voor tijdens het laagseizoen, want tijdens de topperiodes zijn we meestal volgeboekt. Hoe dan ook blijven we in de eerste plaats een vakantiepark. Op elke honderd huisjes die we uitbaten, denk ik dat er gemiddeld hooguit een vijftal voor langere tijd verhuurd zijn”, zegt Vandamme.

Of die tijdelijke bewoning toch niet een beetje nefast is voor het vakantiegevoel? “Zo ver laten we het uiteraard niet komen. Contractueel zijn er duidelijke afspraken, een soort gedragsregels die overlast voor de vakantiegangers moeten vermijden. Daar zien we strikt op toe. Van eventuele klachten heb ik alvast geen weet.”

Center Parcs is overigens niet de enige uitbater van bungalowparken die het fenomeen merkt. “We krijgen bijna dagelijks vragen van grote werkgevers”, bevestigt ook Jurgen van Cutsem, de Vlaamse topman van het Nederlandse Roompot, in de Nederlandse zakenkrant FD. “We merken een enorme vraag vanuit de businessmarkt.” Bij Roompot bedraagt de verblijfsduur maximaal drie weken.